MENI
26.2.2014.

Članovi Ustavnopravnog povjerenstva Zastupničkog doma sa predstavnicima MONEYVAL-a Vijeća Europe


Predsjedatelj Ustavnopravnog povjerenstva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) Šefik Džaferović i članovi tog povjerenstva Lazar Prodanović i Petar Kunić razgovarali su danas u Sarajevu sa ravnateljem Direkcije Vijeća Europe za informacijsko društvo i akciju protiv kriminala Janom Kleijssenom i predstavnicima Komiteta eksperata Vijeća Europe za sprečavanje pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL) Antonom Bartolom, predsjedateljem MONEYVAL-a, i Johnom Ringguthom, izvršnim ravnateljem MONEYVAL-a, o potrebi što skorijeg usvajanja Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, kao i Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH u PSBiH.

Članovi visokog izaslanstva Vijeća Europe upozorili su članove Ustavnopravnog povjerenstva Zastupničkog doma da bi neusvajanje ovih zakona najkasnije do početka travnja ove godine dovelo do usvajanja javne izjave MONEYVAL-a, koja bi imala negativne posljedice po ekonomiju i financijski sektor u BiH.

Zvaničnici MONEYVAL-a naglasili su da bi se usvajanje negativne javne izjave moglo izbjeći ukoliko bi institucije BiH javno preuzele obvezu da će pomenuti zakoni biti usvojeni u jasno preciziranim rokovima, najkasnije do ljeta ove godine.

Predsjedatelj Ustavnopravnog povjerenstva Zastupničkog doma Šefik Džaferović upoznao je članove visokog izaslanstva Vijeća Europe sa činjenicom da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH nije dobio potporu zastupnika Zastupničkog doma PS BiH, ali i naglasio da, kako je naveo, ne postoji nikakva smetnja da se novi prijedlog ovog zakona ubrzo nađe pred zastupnicima i izaslanicima PSBiH.

Prema riječima Džaferovića, Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finasniranja terorističkih aktivnosti vraćen je nadležnom Zajedničkom povjerenstvu za obranu i sigurnost. S tim u svezi, Džaferović je izrazio spremnost da se, u svojstvu zamjenika predsjedatelja Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost, aktivno uključi u sve razgovore koji bi doveli do usvajanja ovog zakona.
Članovi Ustavnopravnog povjerenstva Zastupničkog doma Lazar Prodanović i Petar Kunić također su izrazili spremnost da rade na usvajanju ova dva zakonska rješenja. Oni su upozorili na odsustvo komunikacije nadležnih državnih ministarstava sa entitetskim razinama vlasti u procesu izrade ovih zakona, naglašavajući da postoji način da se, uz sudjelovanje predstavnika obaju entiteta, postigne dogovor o tekstovima zakona prihvatljivim za sve u BiH.

Predstavnici Ustavnopravnog povjerenstva Zastupničkog doma najavili su da će o svim ovim pitanjima raspravljati na prvoj narednoj sjednici Povjerenstva. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću