MENI
27.2.2014

Održana 5. sjednica Vijeća nacionalnih manjina BiH


Vijeće nacionalnih manjina Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) na svojoj 5. sjednici za drugog zamjenika predsjedavajućeg izabralo je Tijanu Vučurević, predstavnicu rusinske nacionalne nanjine u BiH. Vučurevićeva je na toj poziciji zamijenila predstavnicu crnogorske nacionalne manjine Nadu Puticu, kojoj je 31. januara ove godine istekao mandat u ovom Vijeću.
Vijeće nacionalnih manjina usvojilo je Izvještaj o radu ovog savjetodavnog tijela PS BiH za 2013. godinu.

Također, Vijeće je podržalo predloženu Metodologiju za izradu izvještaja o ocjeni položaja nacionalnih manjina u BiH. Zajedno sa metodologijom, Vijeće je usvojilo i zaključak da konačni prijedlog izvještaja, koji će, između ostalog, u sebi sadržavati i orijentacioni prikaz ukupnog broja nacionalnih manjina u BiH, bude sačinjen u periodu od narednih osam mjeseci, te da Vijeće na svakoj narednoj sjednici prati dinamiku izrade ovog Izvještaja.

K znanju je primljena Analiza raspodjele sredstava za projekte u oblasti kulture u 2013. godini, čiji je sačinilac Ministarstvo civilnih poslova BiH, a usvojen je i zaključak da u narednom periodu bude upućen dopis Ministarstvu civilnih poslova i Ministarstvu ljudskih prava i izbjeglica BiH u kojem će se zahtijevati da rukovodstvo Vijeća održi sastanak sa nadležnim rukovodiocima unutar ovih institucija o pitanju realizacije konkursa za projekte kulture, koji su navedeni u Analizi.

Vijeće nacionalnih manjina primilo je k znanju Informaciju o Prijedlogu izmjene i dopune Odluke o osnivanju Vijeća nacionalnih manjina BiH i Prijedlogu izmjene Odluke o imenovanju članova Vijeća nacionalnih manjina BiH.

U okviru rasprave o tekućim pitanjima, Vijeće je usvojilo zaključak da u narednom periodu bude održan sastanak predsjedavajućih vijeća nacionalnih manjina na svim nivoima vlasti u BiH, na kojem bi se identificirala rješenja u vezi s problemima koji proizilaze iz pojedinih odredbi Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina, te ista uputila nadležnim institucijama u dalju proceduru.

Član Vijeća nacionalnih manjina Nedžad Jusić informirao je Vijeće o aktivnostima na održavanju dekade za inkluziju Roma 2005. – 2015., u kojoj učestvuje devet zemalja regiona, među kojima i Bosna i Hercegovina, koja u periodu od juna 2014. do juna 2015. godine predsjedava ovom međunarodnom inicijativom. Vijeće je, s tim u vezi, donijelo zaključak kojim je zadužilo člana ovog Vijeća Nedžada Jusića da u narednom periodu, u ime Vijeća nacionalnim manjima, bude uključen u aktivnosti povodom obilježavanja ove manifestacije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću