MENI
23.1.2018

Zamjenici predsjedavajućih oba doma Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić i Šefik Džaferović razgovarali sa predsjedavajućim Radne grupe za pristupanje BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić i zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović razgovarali su danas u Sarajevu sa predsjedavajućim Radne grupe za pristupanje BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) ambasadorom Atanasom Paparizovim o daljim koracima koje naša zemlja treba da preduzme kako bi do septembra ove godine postala punopravna članica WTO-a.

Sumirajući rezultate dvodnevne posjete našoj zemlji i razgovora sa predstavnicima najviših državnih institucija, ambasador Paparizov naglasio je da je ohrabren činjenicom da su sve institucije BiH pokazale najviši stepen spremnosti i političke volje da ispune obaveze s ciljem uspješnog okončanja pregovora o pristupanju Bosne i Hercegovine WTO-u.

Ambasador Paparizov izrazio je očekivanje da će na sastanku Radne grupe 8. februara u Ženevi biti učinjeni odlučujući koraci u pravcu finalizacije pregovora sa Brazilom, Ukrajinom i Rusijom, koji bi, kako je rekao, trebali biti okončani u maju ili junu ove godine. Prema riječima ambasadora Paparizova, predstavnici Sekretarijata WTO u Ženevi učinit će sve što je u njihovoj moći da se pregovori uspješno završe i da Generalni savjet WTO-a 26. jula ove godine potvrdi Sporazum o pristupanju naše zemlje WTO-u.

Izražavajući zahvalnost ambasadoru Paparizovu na izuzetnoj angažiranosti u procesu završnih pregovora o pristupanju BiH WTO-u, zamjenici predsjedavajućih oba doma PSBiH potvrdili su da u našoj zemlji postoji puni politički konsenzus u vezi sa punopravnim članstvom u WTO-u kao jednom od važnijih vanjskopolitičkih prioriteta naše zemlje.

Softić i Džaferović naglasili su da su uvjereni da će sve nadležne institucije BiH uraditi svoj dio posla kako bi se ove godine uspješno okončali višegodišnji pregovori sa WTO, koji su počeli još 1999. godine. S tim u vezi, zamjenici predsjedavajućih oba doma PSBiH potvrdili su i spremnost da se Sporazum o pristupanju BiH WTO-u ratificira i u Predstavničkom i u Domu naroda PSBiH prije zvaničnog početka predizborne kampanje za Opće izbore u oktobru ove godine.

Tokom sastanka zajednički su pozdravljeni napori Bugarske da šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom (EU) maksimalno iskoristi za podršku procesu evropskih integracija svih država Zapadnog Balkana. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću