MENI
4.3.2014

Poslanica Ismeta Dervoz predsjedavala sjednicom Komiteta za ravnopravnost i nediskriminaciju Vijeća Evrope i EU Agencije za fundamentalna prava


Prva zamjenica predsjedavajuće Komiteta za ravnopravnost i nediskriminaciju Vijeća Evrope, poslanica Ismeta Dervoz predsjedavala je danas u Beču zajedničkom sjednicom Komiteta i Delegacije EU Agencije za fundamentalna prava.

Uz učešće brojnih parlamentaraca, direktora Agencije Mortena Kjaeruma, šefa Odjela za ravnopravnost i građanska prava Ioannisa Dimitrakopoulosa i ambasadorice EU u Vijeću Evrope Luiselle Pavan Wolf, razmatrane su aktivnosti i metodologije te unapređenje saradnje Komiteta, nacionalnih parlamenata i Agencije u oblastima nasilja nad ženama, borbe protiv antisemitizma, zločina iz mržnje, problema LGBT populacije i Roma. Pri tome je poseban akcenat stavljen na ulogu i mogućnosti parlamentraca i nacionalnih parlamenata u svim oblastima.

Sastanak Komiteta za ravnopravnost i nediskriminaciju Vijeća Evrope nastavlja se zajedničkom sesijom sa Mrežom parlamentaraca u borbi protiv nasilja nad ženama VE sa fokusom na potrebama žrtava nasilja i pripremama za implementaciju Istanbulske konvencije, te izvještaje u pripremi „Prostitucija, trafiking i moderno ropstvo u Evropi“, „Situacija i prava tradicionalnih nacionalnih manjina u Evropi“ te „Unapređenje saradnje između nacionalnih institucija za ljudska prava i parlamenata“ na polju ravnopravnosti i nediskriminacije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću