MENI
4.3.2014

Održana tematska sjednica „Sudska zaštita od rodno utemeljenog nasilja i nasilja u porodici“

 
Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), u okviru obilježavanja Sedmice ravnopravnosti spolova, organizirala je danas tematsku sjednicu pod nazivom „Sudska zaštita od rodno utemeljenog nasilja i nasilja u porodici“.

Cilj ove sjednice bio je da se analiziraju usaglašenosti zakona s međunarodnim standardima iz ove oblasti, a posebice s Konvencijom o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (CAHVIO), koju je BiH ratificirala.

Također, tokom diskusije razmjenjena su mišljenja i u vezi sa primjenom i efikasnošću propisnih mjera sudske zaštite od rodno utemeljenog nasilja i nasilja u porodici.


Tematska sjednica odvijala se kroz dva panela pod nazivima „Krivična odgovornost i sankcioniranje počinilaca nasilja u porodici“ i „Analiza krivičnih nasilja nad ženama i nasilja u porodici “.
Kako je rečeno, dok postoji rodno zasnovano nasilje izvan ili unutar porodice, neće biti moguće napraviti veći iskorak u ostvarenju ideala rodne ravnopravnosti. Prijetnja nasiljem ili prijetnja koja je realizirana, postavljaju žrtvu u stanje trajnog deficita samopoštovanja i podčinjenosti nasilniku, zbog čega nije moguće ostvariti ekonomsku niti bilo koju drugu vrstu ravnopravnosti ili emancipacije.

Prezentirana je činjenica da je više od 47% posto žena u BiH u nekom trenutku svog života bilo izloženo nasilju koje je najčešće bilo psihičko, a potom fizičko i psihičko kombinirano. Isto tako, podaci pokazuju da je u posljednje dvije godine 11 žena u BiH ubijeno, to jest da su nastradale kao žrtva nasilja u vezi ili porodici.

Na kraju je poručeno da činjenice koje su danas iznesene zorno prikazuju realnost i trebaju potaknuti na djelovanje. Svi su obavezni da u svom domenu, polju djelovanja i okruženju, identificiraju aspekte navedenih problema i da istrajno i predano rade na njihovim rješavanjima.

Inače, današnji skup organiziran je uz podšku Agencije za ravnopravnost spolova BiH i Misije OSCE-a u BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću