MENI
5.3.2014

Nezavisni odbor uputio predsjedavajućem Vijeća ministara i ministru sigurnosti BiH obavijest o statusu procesa izbora čelnika policijskih tijela BiH


Predsjednik Nezavisnog odbora Žiko Krunić uputio je danas predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavu Bevandi i ministru sigurnosti BiH Fahrudinu Radončiću dopis kojim ih obavještava o aktuelnom statusu procesa izbora čelnika policijskih tijela BiH.

Dopis prenosimo u cjelini:

"Poštovani,
Ovim putem Vas obavještavam da su u toku aktivnosti Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH u vezi provođenja procedura za izbor direktora i zamjenika direktora policijskih tijela BiH i to za pozicije: direktor Granične policije Bosne i Hercegovine, broj izvršilaca 1 (jedan), zamjenik direktora Granične policije Bosne i Hercegovine, broj izvršilaca 1 (jedan), zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu, broj izvršilaca 1 (jedan), direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, broj izvršilaca 1 (jedan), te zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, broj izvršilaca 2 (dva).

S obzirom da navedenim licima ističe mandat 09.03.2014. godine a izborne procedure nisu okončane, smatramo da su se stekli uvjeti da Vijeće ministara imenuje lica u svojstvu vršioca dužnosti do okončanja procedure izbora novih direktora i zamjenika direktora policijskh tijela BiH, s tim što je neophodno da ta lica ispunjavaju uvjete iz člana 59. Zakona o policijskim službenicima BiH (Službeni glasnik BiH broj: 27/04, 63/04, 5/06, 33/06, 58/06, 15/08, p.i. 50/08, 63/08, 35/09).

Podsjećamo da je prilikom imenovanja vršioca dužnosti na mjesto direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, potrebno imati u vidu činjenicu da je u međuvremenu gosp. Himzo Selimović podnio ostavku na ovu funkciju i istovremeno povukao aplikaciju na istu.

Napomena: Procedura izbora novog saziva Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH je u toku tako što se Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH opredijelio za novi saziv i za očekivati je da na prvoj narednoj sjednici bude potvrđen i od strane Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

S poštovanjem,
Nezavisni odbor
Predsjednik
Žiko Krunić"

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću