MENI
15.12.2017

Okončan nastavak 54. sjednice Predstavničkog doma

U nastavku 54. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

U prvom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović. Uz ovaj Prijedlog zakona, Predstavnički dom usvojio je zaključak u kome se traži da se, do razmatranja ovog Prijedloga zakona u drugoj komisijskoj fazi, pribavi mišljenje Centralne izborne komisije BiH. Usvojen je i zaključak da se ovaj Prijedlog zakona dostavi Centralnoj izbornoj komisiji BiH i zatraži mišljenje o predloženom zakonu.

Predstavnički dom usvojio je, u prvom čitanju, i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zrakoplovstvu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanica Aleksandra Pandurević.

Dom nije prihvatio negativno mišljenje Komisije za finansije i budžet o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Komisija je, u skladu s Poslovnikom, zadužena da izradi novo mišljenje o ovom Prijedlogu zakona.

Poslanici Nikola Lovrinović, Momčilo Novaković i Šemsudin Mehmedović imenovani su u Zajedničku komisiju oba doma PSBiH za postizanje identičnog teksta Zakona o izjenama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač poslanik Momčilo Novaković.

U Zajedničku komisiju oba doma za postizanje identičknog teksta Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, čiji je predlagač poslanik Predrag Kožul, imenovani su poslanici Đorđo Krčmar, Damir Arnaut i Predrag Kožul.

Primljena je k znanju informacija o rezultatima usklađivanja cijena i usluga i tehničkom kvalitetu usluga mobilne telefonije u BiH s cijenama u regionu i Evropi, čiji je podnosilac Regulatorna agencija za komunikacije BiH.

Predstavnički dom u Privremenu zajedničku komisiju oba doma PSBiH za provođenje procedure izbora jednog člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta iz srpskog naroda imenovao je poslanike Dianu Zeleniku, Nenada Lalića i Mirsada Đonlagića.

Dom je, na poziciju člana Ureda za razmatranje žalbi, imenovao Šejlu Mirković – Omanović.

Nakon što je razmotren materijal Udruženja za zaštitu deviznih štediša u Bosni i Hercegovini, Predstavnički dom usvojio je zaključak u kome se insistira na tome da Vijeće ministara BiH u najkraćem roku realizira zaključke sa 49. sjednice Predstavničkog doma PSBiH, održane 5. jula 2017. godine, koji se odnose na Informaciju o zaštiti imovine vlasnika stare devizne štednje položene u slovenačkim i srbijanskim bankama, u skladu s presudom Evropskog suda u Strazburu u predmetu 60642/08 „Ališić i drugi“, a uzimajući u obzir decembarsko zasjedanje Komiteta ministara Vijeća Evrope na kojem će biti razmatran i nadzor nad izvršenjem presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Ališić i drugi“. U vezi s ovim materijalom, Dom je usvojio i zaključak kojim od Ministarstva finansija Federacije BiH traži da dostavi informaciju o iskorištenosti devizne štednje kod Ljubljanske banke, a u skladu sa presudom, odnosno u skladu sa Zakonom o utvrđivanju i realizaciji potraživanja i postupka privatizacije i presudom Ustavnog suda Federacije BiH od 08. januara 2008. godine.

Predstavnički dom dao je saglasnost za ratificiranje:

  • Ugovora između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o evropskom partnerstvu;
  • Amandmana na Okvirni sporazum o kreditu od 28. maja 2013. godine između Razvojne banke Vijeća Evrope i Bosne i Hercegovine za finansiranje projekta jačanja sektora zdravstva – faza 2 LD 1747 (2011),
  • Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o učešću Bosne i Hercegovine u Trećem programu za djelovanje Unije u oblasti zdravstva (2014 – 2020),
  • Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o saradnji u oblasti turizma i
  • Nota sporazuma o finansijskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Savezne Republike Njemačke za 2016. godinu. (kraj)

 

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću