MENI
15.12.2017.

Окончан наставак 54. сједнице Представничког дома

У наставку 54. сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) усвојен је, у другом читању, Приједлог закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама Босне и Херцеговине, чији је предлагач Савјет министара БиХ.

У првом читању усвојен је Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона Босне и Херцеговине, чији су предлагачи посланици Салко Соколовић, Сенад Шепић и Садик Ахметовић. Уз овај Приједлог закона, Представнички дом усвојио је закључак у коме се тражи да се, до разматрања овог Приједлога закона у другој комисијској фази, прибави мишљење Централне изборне комисије БиХ. Усвојен је и закључак да се овај Приједлог закона достави Централној изборној комисији БиХ и затражи мишљење о предложеном закону.

Представнички дом усвојио је, у првом читању, и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о ваздухопловству Босне и Херцеговине, чији је предлагач посланица Александра Пандуревић.

Дом није прихватио негативно мишљење Комисије за финансије и буџет о Приједлогу закона о допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу Босне и Херцеговине, чији је предлагач Савјет министара БиХ. Комисија је, у складу с Пословником, задужена да изради ново мишљење о овом Приједлогу закона.

Посланици Никола Ловриновић, Момчило Новаковић и Шемсудин Мехмедовић именовани су у Заједничку комисију оба дома ПСБиХ за постизање идентичног текста Закона о изјенама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у Босни и Херцеговини, чији је предлагач посланик Момчило Новаковић.

У Заједничку комисију оба дома за постизање идентичкног текста Закона о измјени и допунама Закона о заштити и добробити животиња, чији је предлагач посланик Предраг Кожул, именовани су посланици Ђорђо Крчмар, Дамир Арнаут и Предраг Кожул.

Примљена је к знању информација о резултатима усклађивања цијена и услуга и техничком квалитету услуга мобилне телефоније у БиХ с цијенама у региону и Европи, чији је подносилац Регулаторна агенција за комуникације БиХ.

Представнички дом у Привремену заједничку комисију оба дома ПСБиХ за провођење процедуре избора једног члана Управног одбора Агенције за развој високог образовања и обезбјеђења квалитета из српског народа именовао је посланике Диану Зеленику, Ненада Лалића и Мирсада Ђонлагића.

Дом је, на позицију члана Канцеларије за разматрање жалби, именовао Шејлу Мирковић – Омановић.

Након што је размотрен материјал Удружења за заштиту девизних штедиша у Босни и Херцеговини, Представнички дом усвојио је закључак у коме се инсистира на томе да Савјет министара БиХ у најкраћем року реализује закључке са 49. сједнице Представничког дома ПСБиХ, одржане 5. јула 2017. године, који се односе на Информацију о заштити имовине власника старе девизне штедње положене у словеначким и србијанским банкама, у складу с пресудом Европског суда у Стразбуру у предмету 60642/08 „Алишић и други“, а узимајући у обзир децембарско засједање Комитета министара Савјета Европе на којем ће бити разматран и надзор над извршењем пресуде Европског суда за људска права у предмету „Алишић и други“. У вези с овим материјалом, Дом је усвојио и закључак којим од Министарства финансија Федерације БиХ тражи да достави информацију о искориштености девизне штедње код Љубљанске банке, а у складу са пресудом, односно у складу са Законом о утврђивању и реализацији потраживања и поступка приватизације и пресудом Уставног суда Федерације БиХ од 08. јануара 2008. године.

Представнички дом дао је сагласност за ратификацију:

  • Уговора између Савјета министара БиХ и Владе Републике Хрватске о европском партнерству;
  • Амандмана на Оквирни споразум о кредиту од 28. маја 2013. године између Развојне банке Савјета Европе и Босне и Херцеговине за финансирање пројекта јачања сектора здравства – фаза 2 ЛД 1747 (2011),
  • Споразума између Босне и Херцеговине и Европске уније о учешћу Босне и Херцеговине у Трећем програму за дјеловање Уније у области здравства (2014 – 2020),
  • Споразума између Савјета министара БиХ и Владе Републике Хрватске о сарадњи у области туризма и
  • Нота споразума о финансијској сарадњи између Савјета министара БиХ и Владе Савезне Републике Њемачке за 2016. годину. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу