MENI
4.12.2017

Održana 49. sjednica Komisije za finansije i budžet Doma naroda

Na 49. sjednici Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je Izvještaj o provedenoj reviziji učinka o temi „Upravljanje imovinom i troškovima smještaja u diplomatsko – konzularnim predstavništvima BiH“. Usvojen je zaključak koji će biti upućen Domu naroda PSBiH na izjašnjavanje, a u kojem je navedeno da se od Ministarstva vanjskih poslova BiH traži da hitno pristupi realizaciji preporuka iz Izvještaja, te da u roku od šest mjeseci izvjesti Dom naroda PSBiH o poduzetim aktivnostima na provođenju preporuka iz Izvještaja, te da o poduzetim aktivnostima upozna i Ured za reviziju institucija BiH. Zaključeno je i to da se Ministarstvu vanjskih poslova BiH naloži da o realizaciji preporuka iz Izvještaja u roku iz tačke 1. ovog zaključka dostavi informaciju u tabličnom prikazu tako da u njoj jasno naznači naziv preporuke iz izvještaja, poduzete aktivnosti na realizaciji preporuke, nosioce aktivnosti, stepen realizacije (realizirano, djelimično realizirano, realizacija u toku, nije realizirano – u tom slučaju potrebno je navesti jasne razloge zbog kojih preporuka nije realizirana).

Usvojen je Izvještaj o provedenoj reviziji učinka o temi „Elektronsko poslovanje u institucijama BiH – uspostava i primjena“. Usvojen je zaključak koji će biti upućen Domu naroda PSBiH na izjašnjavanje, a u kojem stoji da se od Vijeća ministara BiH BiH traži da zaduži institucije iz svoje nadležnosti na koje se ovog Izvještaja odnosi da da hitno pristupe realizaciji preporuka iz Izvještaja, te da u roku od šest mjeseci izvjeste Dom naroda PSBiH o poduzetim aktivnostima na provođenju preporuka iz Izvještaja, te da o poduzetim aktivnostima upozna i Ured za reviziju institucija BiH. Zaključeno je i to da se Vijeću ministara BiH naloži da o realizaciji preporuka iz Izvještaja u roku iz tačke 1. ovog zaključka dostavi informaciju u tabličnom prikazu tako da u njoj jasno naznači naziv preporuke iz izvještaja, poduzete aktivnosti na realizaciji preporuke, nosioce aktivnosti, stepen realizacije (realizirano, djelimično realizirano, realizacija u toku, nije realizirano – u tom slučaju potrebno je navesti jasne razloge zbog kojih preporuka nije realizirana).

Primljen je k znanju Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period od januara do juna 2017. godine, kao i Izvještaj o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2015. godini.

Komisija je primila k znanju Finansijski izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH za period do 1. januara do 30. septembra 2017. godine.

Primljen je k znanju Izvještaj Ministarstva civilnih poslova BiH o realiziranju preporuka iz Izvještaja revizije učinka o temi „Upravljanje grantovima u institucijama BiH“. Usvojen je i zaključak koji će biti upućen Kolegiju Doma da se Ministarstvu pravde BiH i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH uputi urgencija da dostave potrebne informacije o realiziranju preporuka iz Izvještaja revizije učinka o temi „Upravljanje grantovima u institucijama BiH“.

Primljena je k znanju Informacija Ministarstva sigurnosti BiH o poduzetim aktivnostima na realiziranju preporuka iz Izvještaja revizije učinka o temi „Aktivnosti institucija BiH za provođenje zaštite i spašavanje u prirodnoj ili drugoj nesreći“. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću