MENI
19.11.2015

Članovi Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH učestvovali su u Briselu u radu Interparlamentarnog seminara o ulozi ombudsmena u savremenoj parlamentarnoj demokratiji


Zamjenici predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Halid Genjac i Mario Karamatić, te član Zajedničke komisije Lazar Prodanović učestvovali su u radu Interparlamentarnog seminara o ulozi ombudsmena u savremenoj parlamentarnoj demokratiji, čiji se rad okončava danas u Briselu.
 
Tokom dvodnevnog seminara, učesnici su upoznati sa veoma dobrom saradnjom Evropskog parlamenta (EP) i Evropskog ombudsmena, kao i sa dobrim praksama dijaloga građana i zvaničnika.
 
Kako je istaknuto, Evropski ombudsmen predstavlja most između građana i institucija Evropske unije (EU), radi čega podršku njegovom radu moraju dati parlamenti i vlade država članica EU, naročito u vezi s provođenjem preporuka Evropskog ombudsmena.
 
Također, ukazano je i na važnost saradnje između parlamentarnih komisija za ljudska prava i ombudsmena, posebno kada je riječ o osiguranju finansiranja institucije ombudsmena, odnosno nezavisnosti te institucije.
 
Naglašena je važnost uloge ombudsmena u odbrani i zaštiti osnovnih ljudskih prava, u zaštiti privatnosti i jednakosti, kao i u sprečavanju svakog oblika diskriminacije.
 
Učesnicima seminara obratio se i član EP i predsjedavajući Odbora za vanjske poslove EP Elmar Brok, koji je istaknuo važnost uloge evropske i regionalne mreže ombudsmena. Gospodin Brok je, također, ukazao i na instrument paralelne istrage kojim se pruža pomoć radu ombudsmena.
 
Seminar se završava sesijom o razvijanju dobrog ponašanja uprave u procesu reforme ka EU integracijama, te predstavljanjem Evropskog kodeksa dobrog administrativnog ponašanja. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću