MENI
21.11.2017.

Izaslanstvo Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u Bruxellesu na Okruglom stolu na visokoj razini o procesu europskih integracija Zapadnog Balkana iz regionalne perspektive

Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine   (PSBiH) Borjana Krišto, prvi zamjenik predsjedateljice Mladen Bosić, drugi zamjenik predsjedateljice Šefik Džaferović i zastupnica u Zastupničkom domu PSBiH Aleksandra Pandurević sudjeluju na dvodnevnom Okruglom stolu na visokoj razini o procesu europskih integracija Zapadnog Balkana iz regionalne perspektive, koji se održava u Bruxellesu.

Pored izaslanstva BiH, na okruglom stolu sudjeluju i članovi Europskog parlamenta (EP), članovi parlamenata predpristupnih zemalja i članovi parlamenata država članica Europske unije. Dvodnevni događaj organizira Koordinacijska skupina za potporu demokraciji i izborima (DEG), u suradnji sa Odborom za vanjske poslove, Pododborom za ljudska prava i izaslanstvima EP za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana.

Prvog dana na okruglom stolu raspravljalo se o Reformskoj agendi i njenoj provedbi, prigodom čega su razmijenjena mišljenja sa stalnim izvjestiteljima i izvjestiteljima u sjeni za Odbor za vanjske poslove EP,  te sa predsjedateljima izaslanstava u Zajedničkim parlamentarnim odborima za odnose sa zemljama proširenja. Tom prigodom, izraženo je žaljenje zbog nefunkcioniranja Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH i EP i naglašeno da smo izgubili dosta vremena zbog ove činjenice. Također, istaknuo je i to da su mir, stabilnost  i ekonomska održivost nužni za zemlje Zapadnog Balkana, te da su EU i navedene zemlje ovisne jedne o drugima.

Predsjedateljica Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto iznijela je kronologiju dosadašnjeg europskog puta BiH i utvrdila da BiH ima jedinstven stav oko članstva u EU. U svom izlaganju predsjedateljica Krišto naglasila je i da su populizam i demagogija uzrokovani preuranjenom izbornom kampanjom, te da su nedostatak povjerenja i političke volje uzrok trenutnom zastoju i nemogućnosti političkog dogovora oko bitnih pitanja. Na kraju izlaganja, predsjedateljica ZD PSBiH još jednom je rekla  kako je izmjena Izbornog zakona BiH preduvjet rješenja svih drugih problema, kao i da će i dalje činiti sve da se napravi pozitivan iskorak ka članstvu naše zemlje u EU.

Prvi zamjenik predsjedateljice Zastupničkog doma PSBiH Mladen Bosić u obraćanju nazočnima, ocijenio je pozitivnim napore predsjednika Europske komisije Jan - Cloude Junckera  i visoke predstavnice Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federice Mogherini i njihove posljednje izjave koje po prvi put daju određene datume i idu u prilog daljnjeg širenja EU na zemlje Zapadnog Balkana. Bosić je, također, kazao da ga raduje što su vrata EU ponovno otvorena i da smatra da će ovakav pristup potaknuti BiH i zemlje u okruženju na svojevrsnu utrku ka EU.

Drugi zamjenik predsjedateljice Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović  pohvalio je organizaciju skupa koji, kako je rekao, daje dodatni impuls pridruživanju Zapadnog Balkana Europskoj uniji. On je, također, istaknuo važnost dostizanja europskih standarda i naglasio značaj daljnje posvećenosti europskih institucija integracijama BiH. U svom obraćanju, i Džaferović je kao problem istaknuo nefunkcioniranje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH i EP.

Sudionici su prvog dana okrugolog stola raspravljali i o ulozi parlamenata u osnaživanju civilnog društva/unaprjeđenju dobrog upravljanja, vladavine prava i nediskriminacije. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću