MENI
11.3.2014

Održana 59. sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma


Na 59. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o utvrđivanju visine plaće zaposlenih u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik Milorad Živković.

Usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH utvrđena je i za Prijedlog zakona o elektronskom dokumentu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
Uz zaključak da je norma jasna, okončan je postupak u vezi sa Zahtjevom za autentično tumačenje odredaba člana 2.2 stavak (4), člana 2.14 stavak (1) i člana 4.19 stavak (4) Izbornog zakona BiH, čiji je podnosilac Centralna izborna komisija BiH.

Usvojen je Izvještaj o radu Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije PSBiH.

Usvojen je Izvještaj o susretu članova Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH sa direktorom Direkcije Vijeća Evrope za informacijsko društvo i borbu protiv kriminala i predstavnicima Odbora stručnjaka Vijeća Evrope za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval). S tim u vezi, usvojen je zaključak koji će biti upućen Predstavničkom domu PSBiH, a u kojem se traži da Vijeće ministara BiH hitno uputi u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH kako bi se realizirale preporuke Moneyvala.

Odlučeno je da će se članovi Komisije na narednoj sjednici izjasniti o Prijedlogu teksta izmjene i dopune Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću