MENI
7.11.2017

Članovi Delegacije PSBiH u PSNATO-a Nikola Lovrinović i Asim Sarajlić učestvuju u Ljubljani na 96. Rose – Roth seminaru

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Nikola Lovrinović i član Delegacije Asim Sarajlić učestvuju u radu 96. Rose – Roth seminara PSNATO-a, koji je danas počeo u Ljubljani.

Seminar o temi „Zapadni Balkan: različito viđenje prošlosti, sadašnji izazovi i nastojanja za budućnost“, kojeg su zajednički organizirali Državni zbor Republike Slovenije i PSNATO-a, okupio je oko 150 parlamentaraca iz zemalja članica i pridruženih članica PSNATO-a, predstavnike najviše zakonodavne i izvršne vlasti Republike Slovenije, predstavnike međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, kao i brojne eksperte iz regiona Zapadnog Balkana i šire.

Prvog dana Seminara učesnicima su se obratili predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije Milan Brglez, predsjedavajuća Delegacije Državnog zbora Republike Slovenije u PSNATO-a Jasna Murgel, predsjedavajući PSNATO-a Paolo Alli, ministarica odbrane Republike Slovenije Andreja Katič, te predstavnik Njemačkog instituta za međunarodne i sigurnosne poslove Dušan Reljić.

Svi uvodničari u svojim izlaganjima osvrnuli su se na trenutno stanje u regionu Zapadnog Balkana, te snažno podržali NATO – politiku „otvorenih vrata“ za države regiona. Prema ocjeni uvodničara, evropski i euroatlantski put zemalja Zapadnog Balkana nema alternativu, posebno imajući u vidu činjenicu da su zemlje regiona opterećene brojnim problemima, uključujući i neriješena pitanja granica. Svi govornici su, međutim, istaknuli i činjenicu da pokazatelji govore i o ekonomskom rastu u zemljama regiona, kao i o dobroj regionalnoj saradnji i opredjeljenju da se otvorena pitanja rješavaju dijalogom.

Tokom rasprave postavilo se i pitanje interesa Evropske unije (EU) i NATO-a na prostoru Zapadnog Balkana, kao i pitanje o tome šta zemlje Zapadnog Balkana mogu ponuditi EU i NATO-u. Osim toga, otvorene su i dileme oko toga da li su u zemljama regiona dovoljne samo privredne i finansijske reforme, te podrška u toj oblasti, ili se mora daleko ozbiljnije pristupiti i pitanju političkih reformi.

Prema najavama organizatora, trodnevni Rose – Roth seminar u Ljubljani ponudit će i poglede eksperata na budući razvoj Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije i Kosova, s posebnim osvrtom na ekonomiju ovih zemalja, a razgovarat će se i o migracijama i njihovim društvenim posljedicama u zemljama Zapadnog Balkana. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću