MENI
2.11.2017.

Предсједавајући Комисије за остваривање равноправности полова Представничког дома Мирсад Исаковић разговарао са предсједавајућом Комисије за једнаке могућности жена и мушкараца Велике народне скупштине Републике Турске

Предсједавајући Комисије за остваривање равноправности полова Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Мирсад Исаковић разговарао је данас у Анкари, на маргинама Симпозијума о учешћу жена у механизмима одлучивања, са предсједавајућом Комисије за једнаке могућности жена и мушкараца Велике народне скупштине Републике Турске Radiye Sezer Katircioglu.

Захваљујући се на подршци коју је Босна и Херцеговина упутила народу и институцијама Републике Турске у вријеме и након покушаја државног удара у тој земљи, госпођа Katircioglu нагласила је да пријатељство Турске и БиХ треба да остане снажно јер је то у интересу обје земље и цијелог региона Западног Балкана.

Подвлачећи да БиХ у Турској има искреног пријатеља, госпођа Katircioglu прихватила је позив господина Исаковића да посјети Парламентарну скупштину БиХ.

Честитајући Републици Турској 94. рођендан, господин Исаковић захвалио се госпођи Katircioglu и Комисији за једнаке могућности жена и мушкараца Велике народне скупштине Републике Турске на одличној организацији Симпозијума о учешћу жена у механизмима одлучивања.

На састанку су размијењене информације о активностима двије комисије у правцу побољшања положаја жена и њиховог учешћа у институцијама законодавне и извршне власти. С тим у вези, господин Исаковић поменуо је настојања чланова Комисије за остваривање равноправности полова Представничког дома ПСБиХ да се измијени Изборни закон БиХ у правцу повећања квота мање заступљеног пола на изборним листама, као и приједлоге Комисије да се проценат учешћа жена у Савјету министара БиХ подигне на 40 одсто, у складу са Законом о равноправности полова у БиХ.

Заједнички је закључено да је потребно интензивирати контакте и сарадњу двије комисије, те наставити са размјеном информација о праксама и пројектима који су довели до позитивних резултата на плану родне равноправности. (крај)

 

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу