MENI
12.3.2014

Okončana 8. sjednica Istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje eventualnih nepravilnosti i zloupotreba i stanja u Upravi za indirektno oporezivanje BiH


U nastavku 8. sjednice Istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje eventualnih nepravilnosti i zloupotreba i stanja u Upravi za indirektno oporezivanje (UNO) Bosne i Hercegovine usvojen je Izvještaj o radu Istražne komisije, koje će biti upućeno Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na razmatranje.

U vezi s tim, usvojeni su i zaključci koji će također biti upućeni Predstavničkom domu PSBiH na razmatranje. U zaključcima se konstatira da ima sasvim dovoljno indicija koje ukazuju na to da je UNO u određenoj mjeri opterećena nezakonitim radnjama i kriminalnim aktivnostima. Uvažavajući značaj UNO-a za funkcioniranje budžeta na svim nivoima vlasti, u zaključcima se od svih nadležnih institucija traži hitno poduzimanje mjera iz svoje nadležnosti kada je riječ o UNO.

Zaključeno je to i da Predstavnički dom PSBiH zatraži od Vijeća ministara BiH da, u roku od 30 dana, održi tematsku sjednicu u vezi sa situacijom u UNO, s posebnim osvrtom na kadrovska pitanja, način zapošljavanja, internu reviziju i javne nabavke. U zaključcima stoji da Vijeće ministara BiH, uvažavajući već utvrđene stavove i poduzete radnje drugih tijela (nalaz revizora, podignute optužnice i poduzete istrage protiv pojedinih rukovodilaca od strane Tužilaštva i Državne agencije za istrage i zaštitu), o poduzetim mjerama odmah obavijesti Predstavnički dom PSBiH.

Na kraju, usvojen je i zaključak da Predstavnički dom PSBiH, s obzirom na stanje u UNO-u, značaj institucije, te težinu optužbi, finansijske iznose, interes javnosti i špekulacije o zaštitnicima kriminalnih aktivnosti, traži hitnu reakciju Tužilaštva BiH. Predloženo je i da se zatraži hitno izvještavanje Predstavničkog doma PSBiH o poduzetim mjerama i radnjama, kao i šire javnosti u skladu sa zakonom, s obzirom na javne špekulacije o „čuvanju predmeta u ladicama“. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću