MENI
27.10.2017

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Borislav Bojić učestvovao u Parizu na parlamentarnom seminaru Potkomiteta za Evropsku socijalnu povelju PSVE

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Borislav Bojić učestvovao je danas u Parizu na parlamentarnom seminaru Potkomiteta za Evropsku socijalnu povelju Komiteta za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE).

Osim gospodina Bojića, u radu ovog parlamentarnog seminara učestvovali su predstavnici iz više od 15 zemalja članica Vijeća Evrope u kojima je, na osnovu zaključaka Evropskog komiteta za socijalna prava (ECSR) iz 2016. godine, zabilježena neusklađenost državnog zakonodavstva i prakse sa Evropskom socijalnom poveljom.

U zaključcima ECRS-a zabilježeno je da naša zemlja, koja je Evropsku socijalnu povelju potpisala 2008. godine, još uvijek nije usvojila novu Strategiju o zapošljavanju, kao i to da se u entitetima krši član 1.2 Povelje koji se odnosi na zabranu diskriminacije u zapošljavanju po osnovu starosti i invalidnosti.

Govoreći o pomenutim pitanjima, gospodin Bojić naglasio je da je Bosna i Hercegovina 2016. godine usvojila Zakon o zabrani diskriminacije i obavezala entitete da svoje zakone usklade sa zakonom na državnom nivou. Prema riječima Bojića, Bosna i Hercegovina je u vezi sa zabilježenim kršenjima Povelje učinila sve na šta se obavezala potpisivanjem Povelje, čiju će potpunu primjenu omogućiti usklađivanje zakonodavstva na svim nivoima vlasti.

Jedna od preporuka parlamentarnog seminara u Parizu jeste da državni parlamenti budu direktno obavještavani o odlukama i zaključcima koji se odnose na provođenje Evropske socijalne povelje kako bi sa svojim vladama donijeli odgovarajuće mjere koje bi otklonile nepravilnosti i neusklađenost zakonodavstva sa Poveljom. S tim u vezi, naglašeno je da se od zemalja potpisnica Povelje očekuje aktivnije učešće u njenom potpunom provođenju.

Tokom parlamentarnog seminara u Parizu razgovaralo se i o mogućnostima korištenja Evropske razvojne banke koji bi bili usmjereni na projekte zapošljavanja osjetljivih grupa stanovništva. Panelisti su naglasili važnost ulaganja u profesionalne obuke mladih ljudi i pružanja mogućnosti da se premosti period od obrazovanja do zapošljavanja zarad veće produktivnosti i konkurentnosti na tržištu rada. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću