MENI
27.10.2017.

Предсједавајући Заједничке комисије за људска права Борислав Бојић учествовао у Паризу на парламентарном семинару Поткомитета за Европску социјалну повељу ПССЕ

Предсједавајући Заједничке комисије за људска права Борислав Бојић учествовао је данас у Паризу на парламентарном семинару Поткомитета за Европску социјалну повељу Комитета за социјална питања, здравство и одрживи развој Парламентарне скупштине Савјета Европе (ПССЕ).

Осим господина Бојића, у раду овог парламентарног семинара учествовали су представници из више од 15 земаља чланица Савјета Европе у којима је, на основу закључака Европског комитета за социјална права (ECSR) из 2016. године, забиљежена неусклађеност државног законодавства и праксе са Европском социјалном повељом.

У закључцима ECRS-а  забиљежено је да наша земља, која је Европску социјалну повељу потписала 2008. године, још увијек није усвојила нову Стратегију о запошљавању, као и то да се у ентитетима крши члан 1.2 Повеље који се односи на забрану дискриминације у запошљавању по основу старости и инвалидности.

Говорећи о поменутим питањима, господин Бојић нагласио је да је Босна и Херцеговина 2016. године усвојила Закон о забрани дискриминације и обавезала ентитете да своје законе ускладе са законом на државном нивоу. Према ријечима Бојића, Босна и Херцеговина је у вези са забиљеженим кршењима Повеље учинила све на шта се обавезала потписивањем Повеље, чију ће потпуну примјену омогућити усклађивање законодавства на свим нивоима власти.

Једна од препорука парламентарног семинара у Паризу јесте да државни парламенти буду директно обавјештавани о одлукама и закључцима који се односе на провођење Европске социјалне повеље како би са својим владама донијели одговарајуће мјере које би отклониле неправилности и неусклађеност законодавства са Повељом. С тим у вези, наглашено је да се од земаља потписница Повеље очекује активније учешће у њеном потпуном провођењу.

Током парламентарног семинара у Паризу разговарало се и о могућностима кориштења Европске развојне банке који би били усмјерени на пројекте запошљавања осјетљивих група становништва. Панелисти су нагласили важност улагања у професионалне обуке младих људи и пружања могућности да се премости период од образовања до запошљавања зарад веће продуктивности и конкурентности на тржишту рада. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу