MENI
26.10.2017

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Borislav Bojić na parlamentarnom seminaru Potkomiteta za Evropsku socijalnu povelju PSVE

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Borislav Bojić učestvovat će na parlamentarnom seminaru o zapošljavanju, obuci i jednakim mogućnostima, kojeg u Parizu 27. oktobra organizira Potkomitet za Evropsku socijalnu povelju Komiteta za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE).

Na ovaj parlamentarni seminar pozvani su predstavnici 31 zemlje u kojima je, na osnovu zaključaka Evropskog komiteta za socijalna prava (ECSR) iz 2016. godine, zabilježena neusklađenost državnog zakonodavstva i prakse sa Evropskom socijalnom poveljom. Seminar će se, kako su organizatori najavili, fokusirati na pravo na rad, pravo na profesionalnu obuku, pravo lica sa invaliditetom na nezavisnost, društvene integracije i učešće u životu zajednice, kao i na pravo na jednake mogućnosti u pitanjima zapošljavanja.

Teme rasprave, koja će biti podijeljena u dvije sesije, bit će usklađivanje socijalnih prava sa zahtjevima tržišta rada u svjetlu uloge parlamenata, vlada, sindikata i privatnog sektora u procesu usklađivanja, kao i pitanje stvaranja ravnopravnih uvjeta za život i zapošljavanje za ugrožene grupe stanovništva, kakve su lica sa invaliditetom, žene, manjine, mladi i starija lica. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću