MENI
25.10.2017

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Rimu na Parlamentarnom seminaru o parlamentarnom integritetu i promoviranju mjera transparentnosti i odgovornosti za članove parlamenta

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Senad Šepić, član te Delegacije Saša Magazinović i poslanik u Predstavničkom domu PSBiH i predsjedavajući Komisije za odlučivanje o sukobu interesa Jasmin Emrić učestvovat će u radu Parlamentarnog seminara o parlamentarnom integritetu i promoviranju mjera transparentnosti i odgovornosti za članove parlamenta, koji će se održati 26. i 27. oktobra u Rimu.

Na Parlamentarnom seminaru, kojeg za parlamentarce iz Bosne i Hercegovine i Albanije zajednički organiziraju PSVE i Parlament Italije, osim Delegacije PSBiH učestvovat će i članovi parlamenata Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, Skupštine Brčko Distrikta BiH, kao i Parlamenta Albanije.

Kako su organizatori najavili, ovaj Parlamentarni seminar ponudit će priliku za jačanje dijaloga između parlamentaraca iz BiH i Albanije, parlamentaraca iz zemalja članica Vijeća Evrope i predstavnika civilnog društva u procesu pravljenja politika za sprečavanje korupcije. Seminar će promovirati standarde Vijeća Evrope i preporuke GRECO-a u ovoj oblasti, te dati preporuke parlamentarcima iz BiH i Albanije u vezi sa parlamentarnim integritetom.

Tokom četiri predviđene sesije raspravljat će se o sukobu interesa i međunarodnim standardima u ovoj oblasti, o nadgledanju i provođenju odredbi o sukobu interesa, kao i o pitanju parlamentarnog imuniteta, zakonodavstvu i unapređenju postojećeg zakonskog okvira u toj oblasti. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću