MENI
24.10.2017

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak razgovali sa šefovima političkih odjela Ambasade SAD-a i Delegacije EU u BiH

"Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak razgovarali su sa šefovima političkih odjela Ambasade SAD-a Craig Conway i Delegacije Evropske unije u BiH Matt Field.

Na sastanku se razgovaralo o brojnim pitanjima s posebnim naglaskom na Izborni zakon BiH, te potrebu reforme Javnog radiotelevizijskog sistema.

Govoreći o Izbornom zakonu, predsjedavajuća Predstavničkog doma Krišto kazala je kako je Prijedlog Izbornog zakona koji je trenutno u proceduri u Predstavničkom  domu, a koji su predložili delegati Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda, izrađen na bazi razgovora što su se vodili među političkim partnerima i u skladu sa sadašnjim ustavnim rješenjima te na tragu potpunog provođenja odluka Ustavnog suda BiH na principu legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.

Usvajanje ovog Prijedloga Izbornog zakona uvelike bi relaksiralo odnose, izgradilo povjerenje među političkim akterima, a rješavanjem odluka Ustavnog suda koje se odnose na legitiman izbor predstavnika konstitutivnih naroda otvorio bi se prostor i za rješavanje presuda suda u Strazburu.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Čolak kazao je kako postoji niz varijanti da se iznađe rješenje za izmjene i dopune Izbornog zakona, no nedostak političke volje kod partnera i uporno skretanje s pravaca koji vode ka rješenjima, nisu dobri za Bosnu i Hercegovinu.

Krišto i Čolak također su istaknuli otvorenost za svako drugo rješenje kojim se garantira legitiman izbor predstavnika svih konstitutivnih naroda u tijelima vlasti, te su pozdravili i druge preporuke koje idu u smjeru transparentnosti i demokratizacije izbornog procesa.", saopćeno je iz Kabineta predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjane Krišto. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću