MENI
24.10.2017

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić u Kairu učestvuje u radu Regionalne radionice o saradnji parlamentaraca i pravosuđa u borbi protiv terorizma

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Softić učestvuje u radu Regionalne radionice o saradnji parlamentaraca i predstavnika krivičnog pravosuđa u borbi protiv terorizma, koja je danas počela u sjedištu Arapske lige u Kairu.

Cilj Regionalne radionice, koju su zajednički organizirali Međunarodni institut za pravosuđe i vladavinu prava, Evropska unija, Arapska liga i Arapski parlament kao savjetodavno tijelo Arapske lige, jeste da se razmotri provođenje preporuka sa Globalnog foruma za borbu protiv terorizma (GCTF), čije je zasjedanje održano u novembru prošle godine na Malti.

Gospodin Softić sutra će se obratiti učesnicima Regionalne radionice u okviru tematske diskusije o ulozi parlamentaraca u premoštavanju jaza između izvršnih vlasti i nevladinih, obrazovnih i vjerskih institucija u osiguravanju političkog okvira za borbu protiv terorizma.

Učesnici Regionalne radionice danas su diskutirali o provođenju preporuka sa sastanka GCTF-a, kao i o definiranju istražnih i pravosudnih postupaka zemalja u borbi protiv terorizma.

Za sutra je predviđena rasprava o parlamentarnom nadzoru politika i institucija za borbu protiv terorizma, te o uspostavljanju regionalne međuparlamentarne saradnje s ciljem razmjene informacija i dobrih praksi u stvaranju efikasnog zakonodavnog okvira za borbu protiv terorizma. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću