MENI
24.10.2017.

У Сарајеву отворено 30. засједање Парламентарне скупштине Франкофоније за регију Европа

Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине (ПСБиХ) домаћин је 30. засједања Парламентарне скупштине Франкофоније за регију Европа, које је данас почело у згради ПСБиХ у Сарајеву.

Дводневно регионално засједање Парламентарне скупштине Франкофоније, које ће бити посвећено расправи о стратегијама запошљавања и социјално праведног раста привреде у земљама чланицама, свечано је отворено обраћањима предсједавајуће Представничког дома ПСБиХ Борјане Кришто, предсједавајућег Дома народа ПСБиХ Огњена Тадића, предсједавајућег Делегације ПСБиХ у Парламентарној скупштини Франкофоније Салка Соколовића, предсједника Парламентарне скупштине Франкофоније Jacquesa Chagnona и повјереника Парламентарне скупштине Франкофоније за регију Европа Jean – Paula Wahla.

Поздрављајући учеснике засједања, предсједавајућа Представничког дома ПСБиХ Борјана Кришто истакла је да се Парламентарна скупштина Франкофоније развила у снажну парламентарну организацију која окупља више од 70 земаља чланица са пет континената.

Подсјетивши на чињеницу да Босна и Херцеговина у овој парламентарној организацији има статус сталног посматрача, госпођа Кришто нагласила је опредијељеност наше земље за проналажење путева за већу присутност француског језика у БиХ, као и залагање БиХ за основне вриједности Франкофоније попут његовања културних различитости, вишејезичности, солидарности, мира, поштовања основних права и подстицања одрживог развоја.

Пожеливши учесницима засједања успјешан рад, предсједавајући Дома народа ПСБиХ Огњен Тадић подвукао је потребу да људи не само разумију оно што други говоре већ и да слушају једни друге како би се дошло до исправних рјешења, а не погрешних политичких одлука које могу довести до сукоба и ратова.

Предсједавајући Делегације ПСБиХ у Парламентарној скупштини Франкофоније Салко Соколовић рекао је да ово засједање, на које су домаћини поносни, представља прилику да се оснажи присуство француског језика у нашој земљи, као и да се наш парламент и наша држава више укључе у породицу земаља франкофонског говорног подручја и њене активности.

Оцјењујући да језик којим људи говоре представља важан фактор и има политичку моћ, предсједник Парламентарне скупштине Франкофоније Jacques Chagnon рекао је да је Франкофонија имала значајну улогу у доношењу позитивних промјена, подстичући отвореност, демократију, толеранцију и заштиту људских права у земљама чланицама.

Истичући да земље франкофонског говорног подручја желе да виде напредак и бољу будућност наше земље, Chagnon је поручио да ће франкофонски парламентарци пружити Босни и Херцеговини сваку могућу помоћ.

Повјереник Парламентарне скупштине Франкофоније за регију Европа Jean – Paul Wahl захвалио се на одличној организацији регионалног засједања, те нагласио да ће ово засједање у Сарајеву, као граду у коме влада јединство различитости, подстаћи дијалог с циљем афирмације европских вриједности у Босни и Херцеговини и цијелом региону.

Засједање Парламентарне скупштине Франкофоније за регију Европа биће завршено сутра, након чега ће учесницима засједања бити приказан промотивни филм Француског института, те изведена представа коју су припремили ученици француског језика из Сарајева. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу