MENI
23.10.2017

U Parlamentarnoj skupštini BiH održana tematska sjednica o ulozi istraživanja u izradi politika u rodnoj ravnopravnosti

Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) organizirala je danas, u saradnji sa Agencijom za ravnopravnost spolova BiH i uz podršku USAID Misije u BiH, tematsku sjednicu o ulozi istraživanja u izradi politika u rodnoj ravnopravnosti.

Cilj tematske sjednice bio je da se predstave najnovija istraživanja relevantna za oblast ravnopravnosti spolova u BiH, kao i da se istakne važnost empirijskih istraživanja za razvoj politika i skrene pažnja na značaj uspostavljanja kontinuiranog procesa prikupljanja empirijskih podataka u oblasti rodne ravnopravnosti, na način kako je to predviđeno propisima i strateškim dokumentima.

Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH Mirsad Isaković istaknuo je da je bez dobro osmišljenih i provedenih istraživanja, koja za cilj imaju utvrđivanje pravog stanja u oblasti ravnopravnosti spolova, teško osmisliti dobre politike koje će rezultirati donošenjem adekvatnog zakonodavstva uz provođenje potrebnih strategija. Zato, poručio je Isaković, današnja predstavljanja istraživanja o izradi politika rodne ravnopravnosti trebaju rezultirati dobrim preporukama u budućem osmišljavanju kako zakonodavnih aktivnosti tako i izrade strateškim dokumenata iz ove oblasti.

Direktorica Agencija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova BiH Samra Filipović – Hadžiabdić u svoj obraćanju izrazila je nadu da će današnji skup skrenuti pažnju, kako članovima Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova tako i drugim akterima, na važnost empirijskih istraživanja za razvoj politika, te i osigurati njihovu političku podršku za uspostavljanje kontinuiranog procesa prikupljanja emprijskih podataka u oblasti rodne ravnopravnosti.

Prisutnima se obratio i direktor Programskog ureda USAID Misije u BiH Kent Larson, koji je rekao da je nedovoljna zastupljenost žena u politici u BiH rezultat rodnog stereotipa glasačkog tijela, a ne odredbi izbornog zakonodavstva u BiH. Shodno tome, poručio je Larson, USAID Misija u BiH i dalje će raditi na rodnoj ravnopravnosti političkog učešća žena, ali i osnaživati sve aspekte ekonomskog, socijalnog i privatnog života žena.

Kako je naglašeno na tematskoj sjednici, rodni stereotipi koji bi mogli biti naročito važni za učešće žena u politici i njihovu mogućnost da budu izabrane, prisutni su u svim kategorijama populacije s pravom glasa. Kako je rečeno, dokazi o rodnoj stereotipizaciji ukazuju na to da bi nizak broj izabranih žena djelimično mogao biti rezultat što građani koji su relativno liberalniji kad je riječ o rodnim stereotipima, uopće ne glasaju na izborima i većina onih koji izlaze na izbore ispoljava najsnažnije rodne stereotipe i ne glasa za žene.

Učesnici su upoznati i sa činjenicom da povećanje kvote u Izbornom zakonu BiH od 40% za nedovoljno zastupljeni spol na kadidatskim listama političkih stranaka, nije rezultiralo stvarnim poboljšanjem zastupljenosti žena u politici. Kako je pojašnjeno, na osnovu istraživanja zaključeno je da je to rezultat činjenice da je glasačima omogućeno da svojim glasovima promijene poziciju kandidata unutar kandidatske liste političke stranke. Da bi se takvo stanje promijenilo, poručeno je danas, potrebno je što više propagirati mjere koje će osigurati da što više žena bude izabrano i zastupljeno u politici u BiH.

Učesnici su izrazili nadu da će istraživanja, imajući u vidu da se iduće godine provode Opći izbori u BiH, političkim strankama i glasačima pružiti empirijske dokaze o ulozi razvojnih prioriteta i rodnoj stereotipizaciji u politici, te im prikazati i preferencije glasača o nedovljnoj zastupljenosti žena u politici u BiH. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću