MENI
29.9.2017

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa članovima Komiteta za međunarodne poslove Doma lordova Britanskog parlamenta

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bariša Čolak, njegovi zamjenici Ognjen Tadić i Safet Softić i zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić razgovarali su danas u Sarajevu sa članovima Komiteta za međunarodne poslove Doma lordova Britanskog parlamenta o općoj političkoj situaciji u našoj zemlji i načinima buduće međunarodne pomoći razvoju Bosne i Hercegovine i cijelog regiona Zapadnog Balkana. 

Članovi Komiteta za međunarodne poslove Doma lordova, koje je predvodio predsjedavajući tog Komiteta lord Howell od Guildforda, posjetili su Bosnu i Hercegovinu s ciljem objektivnog sagledavanja političke i ekonomske situacije uoči novog samita Berlinskog procesa, koji se će naredne godine održati u Londonu.

Delegacija Doma lordova pokazala je interes za različite stavove o budućnosti naše zemlje, posebno u svjetlu evropskih i euroatlantskih integracija, kao i za prepreke s kojima se Bosna i Hercegovina i njene institucije trenutno suočavaju.

U otvorenom i iskrenom razgovoru sa visokim gostima, članovi kolegija oba doma PSBiH naglasili su da u Bosni i Hercegovini, uprkos postojanju različitih političkih viđenja o pojedinim pitanjima i problemima, postoji konsenzus o evropskoj budućnosti naše zemlje i opredijeljenost da se prave koraci naprijed na putu ka Evropskoj uniji (EU). S tim u vezi, članovi kolegija oba doma PSBiH posebno su se zahvalili članovima delegacije Doma lordova na britansko – njemačkoj inicijativi, koja je, kako su ocijenili, bila od izuzetne važnosti za našu zemlju budući da je, nakon višegodišnjeg zastoja, pokrenula evropski put BiH i omogućila podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u EU.

Članovi kolegija oba doma PSBiH ukazali su i na potrebu snažnije borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. S tim u vezi, tokom sastanka iznesen je zajednički stav o tome da sve institucije u BiH, u saradnji s međunarodnom zajednicom, treba da rade na ozbiljnim reformama provosuđa s ciljem uspostavljanja sistema koji bi mogao da donese pravdu za sve građane BiH i izbori se s problemom korupcije u institucijama vlasti i van njih.

Zajednički je ocijenjeno da postoje pozitivni trendovi u odnosima BiH sa susjednim zemljama i da je, posebno u procesu evropskih integracija, neophodno nastaviti sa uspostavljanjem snažnije političke i ekonomske saradnje svih država u regionu Zapadnog Balkana. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću