MENI
27.9.2017

Održana 34. sjednica Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije

Na 34. sjednici Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržana su načela Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Podržana su i načela Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Komisija je dala pozitivno mišljenje i predložila Domu davanje saglasnosti za ratificiranje Sporazuma o zajmu (Projekt podrške zapošljavanju) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, kao i Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Usvojen je Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2016. godinu, u dijelu nadležnosti Komisije koje se odnosi na rad Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, osim u dijelu koji se odnosi na uvoz i izvoz naoružanja i vojne opreme.

Također je podržan dio Izvještaja o radu Vijeća ministara BiH za 2016. godinu koji se odnosi na rad Ureda za veterinarstvo BiH, Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, Ureda za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH, Ministarstva komunikacija i prometa BiH, Regulatorne agencije za komunikacije BiH i Agencije za sigurnost hrane BiH.

Nije usvojen Godišnji izvještaj iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja BiH za 2016. godinu, te nije primljena k znanju Informacija o realizaciji zaključaka Doma naroda PSBiH sa 28. sjednice, koja je održana 4. maja 2017. godine.

Usvojeni su Izvještaji o međunarodnim aktivnostima komisija i delegacija PSBiH i to:

  • Izvještaj s 13. plenarnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran (PAUfM), koje je održano u Rimu 12. i 13. maja 2017. godine;
  • Izvještaj s 4. sastanka na vrhu predsjednika parlamenata država članica Parlamenarne skupštine Unije za Mediteran (PAUfM), koje je održano u Rimu 12. maja 2017. godine;
  • Izvještaj s 43. godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Frankofonije, koje je održano u Luxemburgu od 8. do 11. jula 2017. godine.

Komisija je za narednu sjednicu odgodila izjašnjavanje o Izvještaju s godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine OSCE-a, koje je održano u Minsku od 5. do 9. jula 2017. godine.

Primljeni su k znanju sljedeći materijali:

  • Zabilješka sa sastanka Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma PSBiH s članovima Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Narodne skupštine Republike Srbije;
  • Urgencija Vanjskotrgovinske komore BiH o implementaciji Zakona o carinskoj politici i usvajanju Odluke o uvjetima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina;
  • Informacija Uprave za indirektno oporezivanje o realizaciji Zaključka Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda usvojenog na 27. sjednici;
  • Najava posjete delegacije Odbora za vanjske poslove, odbranu i sigurnost Senata Parlamenta Češke Republike
  • Poziv Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine za učešće na susretima bosanskohercegovačkih međunarodnih cestovnih prijevoznika „Aktuelna kretanja u međunarodnom cestovnom prijevozu“. (kraj)

 

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću