MENI
18.3.2014

Počeo 85. Rose – Roth seminar


U organizaciji Parlamentarne skupštine NATO-a i u saradnji sa Parlamentarnom skupštinom Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas je počeo 85. Rose – Roth seminar, skup čiji je cilj da promovira jačanje sigurnosti, političke i ekonomske stabilnosti i reformi u zemljama jugoistočne Evrope na njihovom putu ka evropskim i euroatlantskim integracijama.

Trodnevnom skupu, čija je osnovna tema „Sigurnost i demokratizacija u jugoistočnoj Evropi: jačanje stabilnosti, promoviranje reformi“, prisustvuje više od stotinu parlamentaraca iz zemalja članica i pridruženih članica NATO-a, zemalja jugoistočne Evrope koje nisu članice NATO-a, predstavnici najviših institucija BiH, nevladinog sektora iz BiH i zemalja regiona, kao i jedan broj afirmiranih stručnjaka iz oblasti odbrane i sigurnosti iz BiH i zemalja regiona.

Skup je, u svojstvu domaćina i predsjedavajućeg uvodne sesije, otvorio šef delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Božo Ljubić (obraćanje u prilogu), a učesnicima i gostima ovog skupa obratio se i predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Milorad Živković.

Tokom uvodne sesije svoje viđenje političke i sigurnosne situacije u BiH i zemljama regiona iznio je Julio Miranda Calha, bivši potpredsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a i specijalni izvjestilac Komiteta za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine NATO-a, koji je naglasio da su vrata NATO-a i EU otvorena za sve zemlje jugoistočne Evrope, pod uvjetom da izgrade stabilne, funkcionalne i demokratske institucije, da imaju stabilne odnose sa susjedima i da ispune uvjete koje propisuju NATO i EU.

U svojstvu predsjednika Parlamentarne skupštine OSCE-a učesnicima Rose – Roth seminara obratio se i predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, koji je pozvao zemlje regiona da sarađuju u provođenju reformi i ujednine se u borbi protiv kriminala i korupcije.

Tokom uvodne sesije svoje izlaganje u svojstvu eksperta imao je i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Pedi Ešdaun.

Seminar je inače podijeljen u pet sesija. Danas se raspravlja o šansama za proširenje EU i NATO-a u jugoistočnoj Evropi, a sutra, tokom druge i treće sesije, o trenutnoj političkoj situaciji u BiH i o sigurnosnoj saradnji u jugoistočnoj Evropi. Zadnjeg dana seminara, 20. marta, bit će riječi o reformi sektora odbrane i izgradnji integriteta u BiH, dok je posljednja sesija rezervirana za temu „Kosovo i Srbija – trenutna politička situacija i kako dalje“. (kraj)

Govor predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO dr. Bože Ljubića


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću