MENI
19.3.2014

Raspravom o političkoj situaciji u BiH nastavljen 85. Rose – Roth seminar

 
Raspravom o političkoj situaciji u BiH, s posebnim osvrtom na krizu i zastoj u evropskim i euroatlanskim integracijama, danas je Sarajevu nastavljen 85. Rose – Roth seminar, skup kojeg organiziraju Parlamentarna skupština NATO-a u saradnji sa Parlamentarnom skupštinom Bosne i Hercegovine (PSBiH).

Učesnicima skupa najprije se obratio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, koji je naglasio da je stabilnost BiH centralno pitanje stabilnosti Balkana i jugoistočne Evrope.
Bevanda je naglasio da članstvo u EU predstavlja najveći mogući prioritet za našu zemlju i pozdravio inicijativu o drugačijem pristupu EU kad je riječ o evropskom putu BiH. Istovremeno, Bevanda je izrazio uvjerenje da bi se integriranjem BiH u NATO osigurao ekonomski prosperitet, kao i politička i sigurnosna stabilnost države i cijelog regiona.

O situaciji u Federaciji BiH (FBiH) govorio je član delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Asim Sarajlić, koji je istakao da se, zbog neodgovornog ponašanja političkih elita, cijela zemlja nalazi u velikoj političkoj i socijalno – ekonomskoj krizi. Sarajlić je naglasio da su građani FBiH u cjelosti opredijeljeni za ulazak BiH u NATO i pozvao EU i SAD da BiH, kako je rekao, ne prepuste samoj sebi i da se dodatno angažiraju kako bi domaćim političarima pomogli da postignu kompromis o ključnim pitanjima čije je rješavanje uvjet za dalji evropski i euroatlantski put BiH.

Govoreći o pogledima Republike Srpske (RS) na aktuelnu političku situaciju, predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH Dušanka Majkić istakla je da RS traži dosljednu primjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ona je naglasila da je nepoštovanje Dejtona i dejtonskog Ustava jedan od ključnih problema u zemlji i pozvala domaće političare da sami, bez uplitanja visokog predstavnika međunarodne zajednice i drugih međunarodnih zvaničnika, rješavaju sporna pitanja.

U nastavku drugog dana Rose - Roth seminara, vodila se rasprava o pogledima izvana na političku situaciju u BiH, a učesnicima su se obratili visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko i šef Misije OSCE-a u BiH Fletcher Burton.

Rad Rose – Roth seminara bit će okončan sutra, kada će se, u dva panela, raspravljati o reformi sektora odbrane i izgradnji integriteta u BiH, kao i o temi „Kosovo i Srbija: trenutna politička situacija i kako dalje“. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću