MENI
21.3.2014.

Priopćenje zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma dr. Denisa Bećirovića u povodu Svjetskog dana borbe protiv rasizma


„Rasizam je ideologija koja se ispoljava kao vjerovanje da je pojedina rasa superiorna i kao takva mora biti dominantna u odnosu na druge. U praksi, rasizam uzima oblike poput rasnih predrasuda, segregacije ili podređivanja jedne skupine drugoj. Često je motiv za društvenu diskriminaciju s dalekosežnim posljedicama i u konačnici nerijetko dovodi do nasilja, progona, genocida i etničkog čišćenja, čega smo, nažalost, svjedoci i tijekom posljednjih decenija.

Stoga je veoma važno često i što otvorenije upozoravati javnost na još uvijek nazočne probleme rasizma kao izrazito negativne društvene pojave, i to iz perspektive građana i civilnog društva na svim razinama: lokalnoj, državnoj i međunarodnoj.

Protiv rasizma, ksenofobije i svih drugih oblika diskriminacije moramo se boriti kontinuiranom edukacijom, posebno mladih ljudi, polaznika srednjih i osnovnih škola. Jer, rasizam se ne smije ni na koji način opravdavati niti tolerirati kao nešto što se događa nekome drugom. Rasizam neće jednostavno nestati i zato cilj svakog društva i suvremenog čovjeka mora biti da se rasizam iskorijeni.“ ističe se u priopćenju iz Kabineta zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma dr. Denisa Bećirovića. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću