MENI
10.7.2017.

Izaslanstvo Parlamentarne skupštine BiH u Luksemburgu sudjelovalo na zasjedanju Parlamentarne skupštine Frankofonije

Članovi Izaslanstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije Salko Sokolović, Mensura Beganović i Milica Marković sudjelovali su u Luksemburgu na zasjedanju Parlamentarne skupštine Frankofonije (PSF), kojim je obilježena 50. obljetnica osnivanja i rada ove multilateralne parlamentarne organizacije.

U uvodnom dijelu plenarnog zasjedanja, kojem je nazočilo više od 500 parlamentaraca iz 80 država svijeta, sudionicima su se obratili predsjednik Parlamenta Velikog Vojvodstva Luksemburga Mars di Bartolomeo, predsjednik Narodne skupštine Demokratske Republike Kongo i predsjednik Parlamentarne skupštine Frankofonije Aubin Minaku, glavna tajnica Međunarodne organizacije Frankofonije Michaelle Jean, premijer Luksemburga Xavier Bettel i Njegovo veličanstvo veliki vojvoda Luksemburga Henri. Oni su podsjetili na činjenicu da je upravo u Luksemburgu 1967. godine osnovana Frankofonija, danas respektabilna međunarodna organizacija i jedan od najznačajnijih globalnih foruma koji, kako je rečeno, predstavlja nezaobilazan faktor suradnje parlamentaraca iz država sa svih pet kontinenata.

Uoči plenarnog zasjedanja, održana je sjednica Mreže žena parlamentarki Frankofonije, na kojoj se razgovaralo o ženama migrantkinjama u frankofonskom prostoru, o mobilizaciji muškaraca da spriječe nasilje nad ženama, kao i o promoviranju dostojanstvenog rada za žene i sudjelovanje žena u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici.

Na sjednici Odbora za suradnju i razvoj PSF, na kojoj su sudjelovali članovi Izaslanstva PSBiH Salko Sokolović i Mensura Beganović, razmatrane su rezolucije o utjecaju migracija na frankofonski prostor, o provođenju ekonomske strategije Frankofonije, o zajedničkom ekonomskom rastu i razvoju, o zdravstvenim sustavima u frankofonskom prostoru, kao i o međunarodnim trgovinskim pregovorima vođenim u okviru Svjetske trgovinske organizacije.

Održana je i sjednica Političkog odbora PSF, na kojoj je sudjelovala i članica Izaslanstva PSBiH Milica Marković. Članovi izaslantava predstavili su političku sliku u državama iz kojih dolaze, nakon čega se raspravljalo i o borbi protiv vjerskog radikalizma, smrtnoj kazni u frankofonskom prostoru i o mirovnim misijama pod okriljem Ujedinjenih naroda.

U drugoj polovini listopada ove godine Bosna i Hercegovina će biti domaćin zasjedanja PSF za zemlje Europe. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću