MENI
10.7.2017

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Luksemburgu učestvovala na zasjedanju Parlamentarne skupštine Frankofonije

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije Salko Sokolović, Mensura Beganović i Milica Marković učestvovali su u Luksemburgu na zasjedanju Parlamentarne skupštine Frankofonije (PSF), kojim je obilježena 50. godišnjica osnivanja i rada ove multilateralne parlamentarne organizacije.

U uvodnom dijelu plenarnog zasjedanja, kojem je prisustvovalo više od 500 parlamentaraca iz 80 država svijeta, učesnicima su se obratili predsjednik Parlamenta Velikog Vojvodstva Luksemburga Mars di Bartolomeo, predsjednik Narodne skupštine Demokratske Republike Kongo i predsjednik Parlamentarne skupštine Frankofonije Aubin Minaku, generalna sekretarka Međunarodne organizacije Frankofonije Michaelle Jean, premijer Luksemburga Xavier Bettel i Njegovo veličanstvo veliki vojvoda Luksemburga Henri. Oni su podsjetili na činjenicu da je upravo u Luksemburgu 1967. godine osnovana Frankofonija, danas respektabilna međunarodna organizacija i jedan od najznačajnijih globalnih foruma koji, kako je rečeno, predstavlja nezaobilazan faktor saradnje parlamentaraca iz država sa svih pet kontinenata.

Uoči plenarnog zasjedanja, održana je sjednica Mreže žena parlamentarki Frankofonije, na kojoj se razgovaralo o ženama migrantkinjama u frankofonskom prostoru, o mobilizaciji muškaraca da spriječe nasilje nad ženama, kao i o promoviranju dostojanstvenog rada za žene i učešća žena u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici.

Na sjednici Komiteta za saradnju i razvoj PSF, na kojoj su učestvovali članovi Delegacije PSBiH Salko Sokolović i Mensura Beganović, razmatrane su rezolucije o utjecaju migracija na frankofonski prostor, o provođenju ekonomske strategije Frankofonije, o zajedničkom ekonomskom rastu i razvoju, o zdravstvenim sistemima u frankofonskom prostoru, kao i o međunarodnim trgovinskim pregovorima vođenim u okviru Svjetske trgovinske organizacije.

Održana je i sjednica Političkog komiteta PSF, na kojoj je učestvovala i članica Delegacije PSBiH Milica Marković. Članovi delegacija predstavili su političku sliku u državama iz kojih dolaze, nakon čega se raspravljalo i o borbi protiv vjerskog radikalizma, smrtnoj kazni u frankofonskom prostoru i o mirovnim misijama pod okriljem Ujedinjenih naroda.

U drugoj polovini oktobra ove godine Bosna i Hercegovina će biti domaćin zasjedanja PSF za zemlje Evrope. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću