MENI
10.7.2017

U Minsku okončano 26. godišnje zasjedanje PSOSCE-a

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBİH) u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (PSOSCE) Aleksandra Pandurević, Bariša Čolak i Halid Genjac učestvovali su u radu 26. godišnjeg zasjedanja PSOSCE-a, koje je, potpisivanjem Protokola o uspostavi „Grupe za podršku Putu svile“, okončano u Minsku.

Protokol koji je, zajedno sa predstavnicima Bosne i Hercegovine, potpisalo 17 država osnivača „Grupe za podršku putu svile“, ima za cilj jačanje ekonomskih i trgovinskih veza, kao i promoviranje uspostavljanja saobraćajnih koridora i mjera za olakšavanje saobraćaja i trgovine.

Tokom plenarne sjednice PSOSCE-a, koja je bila posvećena jačanju međusobnog povjerenja i saradnje za mir i sigurnost u regiji OSCE-a, usvojena je Deklaracija iz Minska, koja će biti proslijeđena parlamentima i vladama država članica OSCE-a. U dijelu zasjedanja u kome je birano novo rukovodstvo, za predsjednicu PSOSCE-a ponovno je izabrana Christine Muttone, dok su za potpredsjednike PSOSCE-a izabrani Marietta Tidei, Roger Wicker, Margareta Cederfelt i Victor Dobre.

U Minsku se diskutiralo i o pitanjima borbe protiv terorizma, klimatskim promjenama, migracijama, kao i o aktuelnim sukobima u i oko Ukrajine, Nagorno – Karabahu i Južnom Kavkazu. Razmatrano su i pitanja ukidanja smrtne kazne, te prava izbjeglica i interno raseljenih lica. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću