MENI
6.7.2017

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović razgovarali sa delegacijom političkih i vojnih zvaničnika iz Mjanmara

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović razgovarali su danas u Sarajevu sa delegacijom visokih političkih i vojnih zvaničnika iz Mjanmara o iskustvima naše zemlje u pogledu implementacije Okvirnog sporazuma za mir u BiH i o pitanjima reforme sektora odbrane i sigurnosti.

Tokom posjete visoke delegacije iz Mjanmara, koju su organizirali Centar za sigurnosne studije u saradnji sa švicarskim Centrom za humanitarni dijalog, Podžić i Šiljegović predstavili su gostima proces reforme sektora odbrane i sigurnosti, koji je, kao najuspješnija poslijeratna reforma u BiH, za rezultat imao stvaranje Oružanih snaga BiH, kao i značajnih policijskih struktura i agencija pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

Gosti su se posebno interesirali za tranzicijski proces oblikovanja Oružanih snaga BiH, kao i za status oficira i vojnika u Oružanim snagama BiH. Bilo je riječi i o procesu školovanja pripadnika Oružanih snaga BiH, o njihovom angažmanu u zemlji i inostranstvu, kao i o zaštiti njihovih prava kroz instituciju parlamentarnog vojnog povjerenika, koja je, kako je rečeno, prva i jedina ovakva institucija u državama Zapadnog Balkana.

Domaćini su poseban akcenat stavili na pitanje parlamentarne kontrole i nadzora u oblastima odbrane i sigurnosti, ističući ulogu Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH u tom procesu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću