MENI
5.7.2017.

Окончана 49. сједница Представничког дома

На 49. сједници Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) усвојени су, у првом читању, Приједлог закона о измјени Закона о државној служби у институцијама БиХ и Приједлог закона о измјени Закона о раду у институцијама БиХ, чији је предлагач посланица Маја Гасал-Вражалица.

У првом читању усвојен је и Приједлог закона о измјенама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, чији је предлагач посланик Момчило Новаковић.

Ради непостојања ентитетске већине, на усаглашавање Колегијуму упућен је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о управи у другом читању, чији је предлагач Савјет министара БиХ.

Није усвојен, у првом читању, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о административним таксама, предлагача Савјета министара БиХ.

За наредну сједницу Дома одгођена је расправа о Извјештају о раду Савјета министара БиХ за 2016. годину.

Примљена је к знању Информација о стању правосуђа у БиХ, с посебним освртом на борбу против организованог криминала и корупције. Усвојен је закључак којим се Савјет министара БиХ задужује да, најкасније у року од 120 дана, припреми и у парламентарну процедуру достави измјене и допуне Закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ и других закона, те да предузме и друге иницијативе како би БиХ имала боље механизме за што одговорнију и ефикаснију борбу против криминала и корупције.
Закључено је и то да се Савјету министара БиХ доставе сви приједлози закључака предложени у расправи о Информацији о стању правосуђа у БиХ, с посебним освртом на борбу против организованог криминала и корупције, као индивидуалне ставове предлагача, те стенограм расправе, како би их имао у виду приликом реализације закључка број 1. Усвојен је и закључак у којем стоји да се Високом судском и тужилачком савјету БиХ, Суду БиХ и Тужилаштву БиХ доставе сви приједлози закључака предложени поводом расправе о Информацији о стању правосуђа у БиХ, с посебним освртом на борбу против организованог криминала и корупције, као индивидуалне ставове предлагача, те стенограм расправе, на поступање сваком у оквиру своје надлежности.

Примљена је к знању Информација о стању јавне задужености БиХ на дан 31. децембра 2016. године.

Дом је примио к знању и Информацију о раду Тужилаштва БиХ за 2016. годину.

У вези са Информацијом о реализовању ранијих иницијатива и одлука Заједничке комисије за административне послове о обезбјеђењу једнаких услова за рад сваког посланика и клуба посланика у ПСБиХ, усвојен је закључак којим се Заједничкој комисији за административне послове ПСБиХ налаже да, најкасније у року од 10 дана, поново одржи сједницу и донесе одлуку о захтјеву Клуба Независни блок, у складу са Законом о финансирању политичких странака и Пословником о раду Дома, као и да обезбиједи равноправан третман и права свим посланицима и клубовима.

Усвојен је Програм развоја система заштите и спашавања на нивоу институција и тијела БиХ.

Усвојена је иницијатива посланице Ханке Вајзовић, која гласи: „Задужује се Савјет министара БиХ да припреми и најкасније до сљедеће сједнице Представничког дома ПСБиХ свим посланицима достави цјеловит и детаљан извјештај о активностима везаним за изградњу Пељешачког моста и дешавањима у вези с изградњом моста на Сави код Свилаја. Усвојен је закључак да Савјет министара БиХ достави све споразуме – уговоре или друга акта потписана од БиХ, а везано за границу БиХ и Хрватске, као и за изградњу и одобрење активности изградње Пељешачког моста.
Закључено је и то да се Републици Хрватској упути нота да се обуставе све активности Републике Хрватске у вези са изградњом Пељешачког моста док се не постигне потпуна обострана сагласност, као и да се све надлежне институције за ово питање активно укључе у ове активности. На крају, усвојен је и закључак у којем се Министарство комуникација и транспорта БиХ задужује да прати активности око овог питања и о томе извјештава ПСБиХ.

Није усвојена посланичка иницијатива Дениса Бећировића, која гласи: „Задужује се Савјет министара БиХ да, најкасније у року од шест мјесеци од дана усвајања ове иницијативе у Представничком дому ПСБиХ, изради и у парламентарну процедуру достави Стратегију националне безбједности БиХ“.

Није усвојена ни посланичка иницијатива Клуба посланика Независни блок, која гласи: „Предлажемо да на првој сљедећој сједници Представничког дома ПСБиХ, а најкасније у року од 30 дана, буде уврштена тачка дневног реда под називом: Извјештај о раду Савјета министара БиХ за 2016. годину и реализовање програма рада Савјета министара БиХ за период јануар – мај 2017. године“.

Након расправе о приједлогу Клуба посланика СДС-а у коме се тражи привремено суспендовање посланика Николе Шпирића с мјеста предсједавајућег Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно – безбједносне агенције БиХ, усвојен је закључак којим се Заједничка комисија за надзор над радом Обавјештајно – безбједносне агенције БиХ позива да привремено суспендује посланика Николу Шпирића са мјеста предсједавајућег Заједничке комисије за надзор над радом ОБА – е БиХ до хитног изјашњења Заједничке комисије о медијским наводима да је починио фалсификовање закључака Заједничке комисије. Такође, усвојен је и закључак којим се од Заједничке комисије за надзор над радом ОБА БиХ захтијева да Дому достави информацију о томе да ли је предсједавајући Заједничке комисије упутио ОБА – и БиХ закључке које Заједничка комисија није усвојила.

Представнички дом ПСБиХ именовао је Владимира Јуришића за члана Независног одбора као независног тијела полицијске структуре Босне и Херцеговине из српског народа.

Дом је донио одлуку да Мирзу Милишића разријеши дужности члана Савјета Регулаторне агенције за комуникације БиХ.

Примљена је к знању Информација о заштити имовине власника старе девизне штедње положене у словеначким и србијанским банкама, у складу са пресудом Европског суда у Стразбуру у предмету 60642/09 Алишић и други. Усвојен је закључак којим се Савјет министара БиХ задужује да предузме све потребне мјере код секретара Савјета Европе и комесара за људска права Савјета Европе како би се бх. штедишама признало право Европског суда на судовима у Словенији, као и да укаже на неоправдана оспоравања по даровним уговорима и поништеним сертификатима. Усвојен је и закључак у којем стоји да се Савјет министара БиХ задужује да, у најкраћем року, упозна Савјет Европе да је БиХ у највећем броју случајева вратила штедњу код домаћих банака у којима је извршена конверзија у сертификате, те да затражи од секретара Савјета Европе и комесара за људска права при Савјету Европе да упознају Европски суд са постојећим проблемима и непоштовањем Конвенције од стране Словеније. Закључено је и то да се Савјет министара БиХ задужи да помогне Удружењу старих девизних штедиша БиХ у покривању трошкова судског вјештачења у свим случајевима поврата старе девизне штедње. Дом је усвојио и закључак којим се Савјет министара БиХ задужује да, у што краћем року, донесе правни акт којим ће обезбиједити издавање потребних потврдаФ штедишама које тражи Србија и обезбиједити им доказ, како не би дошло до кашњења у подношењу пријава за наплату потраживања. На крају, донесен је и закључак којим се Савјет министара БиХ задужује да упозна секретара Савјета Европе и комесара за људска права о додатним ограничењима наметнутих србијанским законом. 

Дом је дао сагласност за ратификацију Споразума између Савјета министара Босне и Херцеговине и Владе Републике Пољске о војној сарадњи.

Потврђена је Одлука Предсједништва БиХ, број: 01-50-1-1948/17 од 26. маја 2017., као и Одлука Предсједништва БиХ, број: 01-50-1-1948-3/17 од 26. маја 2017. године. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу