MENI
5.7.2017

Okončana 49. sjednica Predstavničkog doma

Na 49. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojeni su, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, čiji je predlagč poslanica Maja Gasal-Vražalica.

U prvom čitanju usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, čiji je predlagač poslanik Momčilo Novaković.

Radi nepostojanja entitetske većine, na usuglašavanje Kolegiju upućen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi u drugom čitanju, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Nije usvojen, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o administrativnim taksama, predlagač Vijeće ministara BiH.

Za narednu sjednicu Doma odgođena je rasprava o Izvještaju o radu Vijeća ministara BiH za 2016. godinu.

Primljena je k znanju Informacija o stanju pravosuđa u BiH, s posebnim osvrtom na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. Usvojen je zaključak kojim se Vijeće ministara BiH zadužuje da, najkasnije u roku od 120 dana, pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH i drugih zakona, te da poduzme i druge inicijative kako bi BiH imala bolje mehanizme za što odgovorniju i učinkovitiju borbu protiv kriminala i korupcije.
Zaključeno je i to da se Vijeću ministara BiH dostave svi prijedlozi zaključaka predloženi u raspravi o Informaciji o stanju pravosuđa u BiH, s posebnim osvrtom na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, kao individualne stavove predlagača, te stenogram rasprave, kako bi ih imalo u vidu prigodom realizacije zaključka broj 1. Usvojen je i zaključak u kojem stoji da se Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, Sudu BiH i Tužilaštvu BiH dostave svi prijedlozi zaključaka predloženi povodom rasprave o Informaciji o stanju pravosuđa u BiH, s posebnim osvrtom na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, kao individualne stavove predlagača, te stenogram rasprave, na postupanje svakom u okviru svoje nadležnosti.

Primljena je k znanju Informacija o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembra 2016. godine.

Dom je primio k znanju i Informaciju o radu Tužilaštva BiH za 2016. godinu.

U vezi sa Informacijom o realizaciji ranijih inicijativa i odluka Zajedničke komisije za administrativne poslove o osiguranju jednakih uvjeta za rad svakog poslanika i kluba poslanika u PSBiH, usvojen je zaključak kojim se Zajedničkoj komisiji za administrativne poslove PSBiH nalaže da, najkasnije u roku od 10 dana, ponovno održi sjednicu i donese odluku o zahtjevu Kluba Nezavisni blok, u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih stranaka i Poslovniku o radu Doma, kao i da osigura ravnopravan tretman i prava svim poslanicima i klubovima.

Usvojen je Program razvoja sistema zaštite i spašavanja na nivou institucija i tijela BiH.

Usvojena je inicijativa poslanice Hanke Vajzović, koja glasi: „Zadužuje se Vijeće ministara BiH da pripremi i najkasnije do slijedeće sjednice Predstavničkog doma PSBiH svim poslanicima dostavi cjelovit i detaljan izvještaj o aktivnostima vezanim za izgradnju Pelješkog mosta i dešavanjima u vezi s izgradnjom mosta na Savi kod Svilaja. Usvojen je zaključak da Vijeće ministara BiH dostavi sve sporazume – ugovore ili druga akta potpisana od BiH, a vezano za granicu BiH i Hrvatske, kao i za izgradnju i odobrenje aktivnosti izgradnje mosta Pelješac.
Zaključeno je i to da se Republici Hrvatskoj uputi nota da se obustave sve aktivnosti Republike Hrvatske u vezi sa izgradnjom mosta Pelješac dok se ne postigne potpuna obostrana saglasnost, kao i da se sve nadležne institucije za ovo pitanje aktivno uključe u ove aktivnosti. Na kraju, usvojen je i zaključak u kojem se Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH zadužuje da prati aktivnosti oko ovog pitanja i o tome izvještava PSBiH.

Nije usvojena poslanička inicijativa Denisa Bećirovića, koja glasi: „Zadužuje se Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu PSBiH, izradi i u parlamentarnu proceduru dostavi Strategiju nacionalne sigurnosti BiH“.

Nije usvojena ni poslanička inicijativa Kluba poslanika Nezavisni blok, koja glasi: „Predlažemo da na prvoj sljedećoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH, a najkasnije u roku od 30 dana, bude uvrštena tačka dnevnog reda pod nazivom: Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2016. godinu i realiziranje programa rada Vijeća ministara BiH za period januar – maj 2017. godine“.

Nakon rasprave o prijedlogu Kluba poslanika SDS-a u kome se traži privremeno suspendovanje poslanika Nikolu Špirića s mjesta predsjedvajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno – sigurnosne agencije BiH, usvojen je zaključak kojim se poziva Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno – sigurnosne agencije BiH da privremeno suspendira poslanika Nikolu Špirića sa mjesta predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA – e BiH do hitnog izjašnjenja Zajedničke komisije o medijskim navodima da je počinio krivotvorenje zaključaka Zajedničke komisije. Također, usvojen je i zaključak kojim se od Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA BiH zahtijeva da Domu dostavi informaciju o tome da li je predsjedavajući Zajedničke komisije uputio OSA – i BiH zaključke koje Zajednička komisija nije usvojila.

Predstavnički dom PSBiH imenovao je Vladimira Jurišića za člana Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture Bosne i Hercegovine iz srpskog naroda.

Dom je donio odluku da Mirzu Milišića razriješi dužnosti člana Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Primljena je k znanju Informacija o zaštiti imovine vlasnika stare devizne štednje položene u slovenskim i srbijanskim bankama, u skladu sa presudom Evropskog suda u Strazburu u predmetu 60642/09 Ališić i drugi. Usvojen je zaključak kojim se Vijeće ministara BiH zadužuje da poduzme sve potrebne mjere kod sekretara Vijeća Evrope i komesara za ljudska prava Vijeća Evrope kako bi se bh. štedišama priznalo pravo Evropskog suda na sudovima u Sloveniji, kao i da ukaže na neopravdana osporavanja po darovnim ugovorima i poništenim certifikatima. Usvojen je i zaključak u kojem stoji da se Vijeće ministara BiH zadužuje da, u najkraćem roku, upozna Vijeće Evrope da je BiH u najvećem broju slučajeva vratila štednju kod domaćih banaka u kojima je izvršena konverzija u certifikate, te da zatraži od sekretara Vijeća Evrope i komesara za ljudska prava pri Vijeću Evrope da upoznaju Evropski sud sa postojećim problemima i nepoštivanjem Konvencije od strane Slovenije. Zaključeno je i to da se Vijeće ministara BiH zaduži da pomogne Udruženju starih deviznih štediša BiH u pokrivanju troškova sudskog vještačenja u svim slučajevima povrata stare devizne štednje. Dom je usvojio i zaključak kojim se Vijeće ministara BiH zadužuje da, u što kraćem roku, donese pravni akt kojim će osigurati izdavanje potrebnih potvrda štedišama koje traži Srbija i osigurati im dokaz, kako ne bi došlo do kašnjenja u podnošenju prijava za naplatu potraživanja. Na kraju, donesen je i zaključak kojim se Vijeće ministara BiH zadužuje da upozna sekretara Vijeća Evrope i komesara za ljudska prava o dodatnim ograničenjima nametnutim srbijanskim zakonom. 

Dom je dao saglasnost za ratifikaciju Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Poljske o vojnoj saradnji.

Potvrđena je Odluka Predsjedništva BiH, broj: 01-50-1-1948/17 od 26. maja 2017., kao i Odluka Predsjedništva BiH, broj: 01-50-1-1948-3/17 od 26. maja 2017. godine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću