MENI
5.7.2017

Okončana 48. sjednica Predstavničkog doma

Na 48. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru, čiji je predlagač Privremena zajednička komisija oba doma PSBiH za pripremu i upućivanje u parlamentarnu proceduru Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru.

Nakon što Predstavnički dom nije usvojio negativno mišljenje Komisije, Ustavnopravna komisija zadužena je da dostavi novi izvještaj o Prijedlogu zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović.

Na usaglašavanje Kolegiju, radi nepostojanja entitetske većine, upućen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH u drugom čitanju, čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut.

Usvojen je Godišnji konsolidirani izvještaj interne revizije za 2016. godinu, kao i Konsolidirani izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole za 2016. godinu.

Dom je usvojio i Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2016. godini, kao i Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2016. godinu.

Usvojen je Izvještaj o radu Privremene zajedničke komisije oba doma PSBiH za pripremu i upućivanje u parlamentarnu proceduru Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru.

Usvojen je i Izvještaj Zajedničke komisije oba doma za postizanje identičnog teksta Izmjena i dopuna Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH.

Usvojen je Izvještaj Zajedničke komisije oba doma za usaglašavanje prijedloga za imenovanje jednog člana Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava osoba nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica BiH ili drugi sud u skladu sa zakonom BiH. Usvajanjem Izvještaja, okončan je postupak imenovanja Vedada Gurde za člana Nezavisne komisije.

Predstavnički dom PSBiH imenovao je Tatjanu Klječanin – Martić za članicu Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH, iz reda srpskog naroda.

Primljene su k znanju Izmjene i dopune Godišnјeg plana obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga BiH u inostranstvu za 2017. godinu.

U vezi sa Informacijom o zaštiti imovine vlasnika stare devizne štednje položene u slovenačkim i srbijanskim bankama, u skladu s presudom Evropskog suda u Strazburu u predmetu 60642/09 Ališić i drugi, zaključeno je da predlagači ove tačke dnevnog reda poslanica Maja Gasal – Vražalica i poslanik Denis Bećirović predlože konkretne, modificirane prijedloge zaključaka u vezi sa ovom Informacijom, o kojima će se glasati na 49. sjednici Predstavničkog doma.

U vezi sa Informacijom Kolegija Sekretarijata koja se odnosi na realiziranje zaključka Zajedničke komisije za administrativne poslove PSBiH, a tiče se dodjele prostorija Klubu poslanika Nezavisni blok, poslanik Salko Sokolović predložio je zaključak koji glasi: „Predstavnički dom PSBiH zadužuje Kolegij Sekretarijata PSBiH da odmah, a najkasnije za sedam dana, pripremi prijedlog za dodjelu prostorija i osigura sredstva za rad Kluba Nezavisni blok“. O ovom prijedlogu zaključka Dom se nije izjašnjavao, već je, na osnovu očitovanja Zajedničke komisije za administrativne poslove, konstatirano da je prvi dio ovog prijedloga zaključka realiziran, a da drugi dio (osiguranje sredstava za rad) nije u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih stranaka, niti s Poslovnikom Doma.  

Usvojena je poslanička inicijativa Mladena Bosića koja glasi: “Zadužuje se Regulatorna agencija za komunikacije da Predstavničkom domu PSBiH dostavi informaciju o rezultatima usklađivanja cijena usluga mobilne telefonije u BiH s cijenama u regiji i Evropi, u skladu sa zaključcima usvojenim na 23. sjednici Doma, održanoj 12. januara 2016. godine.“.

Poslanici Šemsudin Mehmedović, Predrag Kožul, Nenad Lalić, Zaim Backović, Damir Bećirović i Salko Sokolović imenovani su za članove Istražne komisije Predstavničkog doma PSBiH za utvrđivanje utroška sredstava Izvozno-kreditne agencije BiH i sredstava prikupljenih i namijenjenih gradnji puteva.

Predstavnički dom PSBiH imenovao je Safera Demirovića, Dianu Zeleniku i Borislava Bojića za članove Privremene zajedničke komisije oba doma PSBiH za provođenje procedure imenovanja člana Ureda za razmatranje žalbi.

Nije usvojena inicijativa poslanika Denisa Bećirovića koja glasi: „Zadužuje se Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu PSBiH, izradi i u parlamentarnu proceduru dostavi Zakon o kinematografiji BiH“.

Data je saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o statusu i funkcionisanju Međunarodne komisije za nestala lica. U vezi s ovim Sporazumom, usvojen je zaključak kojim se Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH obavezuje da intenzivira aktivnosti na izmjenama i dopunama Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača između Instituta za nestala lica BiH i Međunarodne komisije za nestala lica. Takođe, usvojen je i zaključak kojim se Zajednička komisija za ljudska prava PSBiH zadužuje da prati realizaciju aktivnosti na izmjenama i dopunama Sporazuma.

Data je saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji, i za ratifikaciju Ugovora o finansiranju (Bolnice u RS-u – B) između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i Evropske investicione banke.

Nije data saglasnost za ratifikaciju Memoranduma o razumijevanju o obrazovnoj i naučnoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Kraljevine Saudijske Arabije, kao ni za ratifikaciju Protokola o saradnji u području obrazovanja između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske.

Usvojen je materijal s oznakom ,,povjerljivo˝, akt broj: P-POV-07-03-10-9-30/17 od 23. maja 2017. godine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću