MENI
25.3.2014

Održana 60. sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma


Na 60. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodanu vrijednost, čiji su predlagači poslanici Mladen Bosić, Aleksandra Pandurević, Darko Babalj, Borislav Bojić i Vesna Krstović-Spremo. Također, konstatirano je da je za ovaj zakonski prijedlog potrebno dobiti i saglasnost Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Odlučeno je da je riječ o praktičnoj primjeni a ne o autentičnom tumačenju člana 7. Zakona o finansiranju političkih stranaka, koje je podnijela Općina Konjic, čime je postupak po ovom pitanju okončan.

Utvrđeno je da je u toku izjašnjenje Vijeća ministara BiH o autentičnom tumačenju člana 9. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, tako da se Ustavnopravna komisija nije izjasnila o dopisu Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) u vezi sa Sporazumom o preuzimanju zaposlenih iz CIK-a koji su do stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH obavljali poslove koji su stavljeni u nadležnost Komisije za odlučivanje sukoba interesa.

Članovi su se upoznali sa prijedlozima amandmana na Prijedlog Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH i odlučili da će se o njima izjasniti na sjedećoj sjednici Komisije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću