MENI
25.3.2014

Poslanik Beriz Belkić na Specijalističkom skupu o sigurnosnoj politici Bosne i Hercegovine


Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) i član Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije PS BiH Beriz Belkić učestvuje na Specijalističkom skupu iz oblasti sigurnosne politike BiH pod nazivom: „Strategija borbe protiv korupcije Bosne i Hercegovine“, koji se danas i sutra održava u Konjicu.

Na samom početku skupa, na kojem je učešće uzelo 46 predstavnika institucija zakonodavne i izvršne vlasti na nivou BiH, entiteta i Brčko Distrikta, kao i predstavnika nevladinih i međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH, prisutnim su se obratili zamjenik ministra sigurnosti BiH i predsjedavajući Interresorne radne grupe za provedbu dokumenta „Sigurnosna politika“ Mladen Ćavar, zamjenica šefa Misije OSCE u BiH Nina Suomalainen, te zamjenik direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Dragan Slipac.

Nakon uvodnih obraćanja, učesnicima je prezentiran dosadašnji rad i strateške aktivnosti Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, Strategija i Akcioni plan za borbu protiv korupcije za period 2009. - 2014., kao i analiza donesenih strateških dokumenata za borbu protiv korupcije u Bosni i Hercegovini. Prvi radni dan zaključen je raspravom o izazovima u implementaciji strateških dokumenata vezanih za borbu protiv korupcije u BiH.

Tokom sutrašnjeg dana učesnicima skupa bit će prezentirane strategije za borbu protiv korupcije RS, F BiH i Brčko Distrikta, te uloga nevladinog sektora u strateškom planiranju borbe protiv korupcije. Također, bit će predstavljen i metodološki pristup izradi Strategije za borbu protiv korupcije, a razgovarat će se i o izgradnji integriteta, sprečavanju i borbi protiv korupcije u svjetlu aktivnosti Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH. Skup će biti zaključen sa izlaganjem šefa NATO programa za izgradnju integriteta NATO Štab Brisel, na temu: „Borba protiv korupcije u sektoru odbrane - perspektive i aktivnosti NATO-a“. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću