MENI
25.3.2014

Održana 30. sjednica Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku


Na 30. sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odlučeno je da se zatvorenicima koji su uputili dopis u vezi sa uvjetnim dopustima, uputi odgovor Ministarstva pravde BiH u kojem je navedeno rješavanje ove problematike.

Podržana je inicijativa Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima, te je odlučeno da se ona uputi Ministarstvu komunikacija i prometa BiH kako bi se u parlamentarnu proceduru uputile izmjene i dopune ovog Zakona, a s ciljem rješavanja pitanja koja su navedena u inicijativi.
Primljen je k znanju odgovor Vijeća ministara BiH o realiziranju zaključka s 27. sjednice Zajedničke komisije, vezano za provođenje mjera i aktivnosti za rješavanje problema građana BiH koji su bili zaposleni i nastanjeni u Republici Hrvatskoj u periodu od 1991. do 1995. godine.

Odlučeno je da će se Zajednička komisija na narednoj sjednici izjasniti o Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Vijeća nacionalnih manjina BiH, kao i o Prijedlogu izmjena Odluke o imenovanju članova Vijeća nacionalnih manjina BiH.

Zaključeno je da Komisija nije nadležna za donošenje odluke u vezi sa zahtjevom za razmatranje zakonitosti imenovanja Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) i reviziju izbora najboljeg kandidata za Vijeće RAK-a. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću