MENI
26.3.2014

Održana 48. sjednica Komisije za vanjske poslove


Komisija za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) na svojoj 48. sjednici dala je pozitivno mišljenje i predložila Domu davanje saglasnosti za ratificiranje Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Republike Albanije o uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima.

Primajući k znanju Zabilješku sa sastanka predsjedavajućeg Komisije za vanjske poslove Mirze Kušljugića s ambasadorom Švicarske u BiH Andreom Schallerom i direktorom Vanjskopolitičke inicijative BiH Zoranom Matijom Kolundžićem, Komisija je jednoglasno dala saglasnost da bude suorganizator Regionalne konferencije pod nazivom: „Perspektive vanjske politike u regionalnoj i prekograničnoj saradnji“, koja će biti održana 13. i 14. maja ove godine u zgradi PS BiH.

Komisija je, također, primila k znanju i Zabilješku sa sastanka predsjedavajućeg Komisije za vanjske poslove Mirze Kušljugića s voditeljem Misije Ambasade Ukrajine u Bosni i Hercegovini Oleksandrom Oborskyjem.

K znanju su primljeni i Izvještaji i materijali pristigli Komisiji, i to:
  • Izvještaj s prvoga dijela redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, Strasbourg, 27. - 31. 1. 2014. godine,
  • Informacija Misije BiH u Strasbourgu u vezi sa sastankom Odbora ministara Vijeća Evrope, održanim 4. i 5. marta 2014. godine, o provođenju presude Sejdić i Finci,
  • Informacija o sastanku ambasadora BiH u Austriji s delegacijom prosvjednika na zahtjev neformalne skupine za podršku građanima BiH, te
  • Rezolucija Parlamenta Ukrajine o pozivu upućenom parlamentima zemalja koje su garanti sigurnosti Ukrajine i međunarodnim organizacijama.

Komisija je razmatrala i pozivno pismo predsjedavajućem Komisije za vanjske poslove Mirzi Kušljugiću za učešće na Konferenciji o integraciji u EU zemalja Zapadnog Balkana, Bukurešt, 17.-19. 6. 2014. godine (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću