MENI
12.6.2017

Održana 48. sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na svojoj 47. sjednici utvrdila je usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, te podržala principe Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru, čiji je predlagač Privremena zajednička komisija oba doma PSBiH.

Nije utvrđena usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, predlagača poslanika Denisa Bećirovića.

Komisija je usvojila Izvještaj o sprovođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2016. godini.

Ustavnopravna komisija je dala pozitivno mišljenje po inicijativi poslanika Denisa Bećirovića, koja glasi: „Zadužuje se Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, sačini i u parlamentarnu proceduru dostavi Zakon o kinematografiji Bosne i Hercegovine“

Nije primljena k znanju Informacija o stanju pravosuđa u BiH s posebnim osvrtom na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH.

Ustavnopravna komisija će obavijestiti Privremenu zajedničku komisiju oba doma PSBiH za izradu prijedloga izmjena i dopuna poslovnika Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH da je na svojoj sjednici razmatrala Nacrt prijedloga za izmjene i dopune Poslovnika domova PSBiH, uz zaključak da će članovi Ustavnopravne komisije u svom pojedinačnom poslaničkom kapacitetu djelovati ka izmjenama i dopunama ovog Poslovnika. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću