MENI
24.4.2017

Iz štampe izašao „Parlament“ za period za period januar – mart 2017. godine

Novo izdanje „Parlamenta“, biltena Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) koju priprema i uređuje Informaciono – dokumentacioni sektor PSBiH, na naslovnoj strani najavljuje opširan tekst o 94. zasjedanju Rose – Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO-a, čiji je domaćin bila PSBiH.

U tekstu pod naslovom „Ne postoji dilema o pitanju stupanja BiH u MAP“ detaljno se piše o sadržaju Rose – Roth seminara u čijem radu su učestvovali parlamentarci iz 19 država članica NATO-a, iz 11 zemalja pridruženih članica, te iz 11 zemalja Bliskog istoka i Sjeverne Afrike. Učesnicima odlično organiziranog seminara, na kome se diskutiralo o političkim stavovima u vezi sa punopravnim članstvom zemalja Zapadnog Balkana u NATO, obratili su se predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović, predsjedavajući Delegacije PSBiH u PSNATO-a Nikola Lovrinović, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić, kao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. „Parlament“ izvještava i o tome da su se, na marginama Rose – Roth seminara, članovi kolegija oba doma PSBiH Šefik Džaferović, Bariša Čolak, Borjana Krišto, Mladen Bosić i Safet Softić sastali sa predsjednikom PSNATO-a i poslanikom u Parlamentu Italije Paolom Alijem. Zahvaljujući se najvišim zvaničnicima PSBiH na uspješnoj organizaciji Rose – Roth seminara, Ali je naglasio da parlamentarci država članica NATO-a snažno podržavaju proces euroatlantskih integracija BiH, kaže se u tekstu biltena.

U vezi s ovom temom, „Parlament“ izvještava i o posjeti generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, s kojim su također razgovarali članovi kolegija oba doma PSBiH. Tokom susreta ocijenjeno je da je saradnja naše zemlje i NATO-a vrlo dobra, te naglašeno da su vrata NATO-a širom otvorena za BiH.

Osim detaljnog pregleda zakonodavnih aktivnosti oba doma, kao i radnih tijela PSBiH, „Parlament“ opširno piše i o posjeti predsjedavajućih domova PSBiH Šefika Džaferovića i Safeta Softića Republici Turskoj. U razgovorima sa vršiocem dužnosti predsjednika Velike narodne skupštine Republike Turske Ahmetom Ajdinom i predsjednikom Vlade zemlje domaćina Binalijem Jildrimom istaknuta je snažna podrška koju Republika Turska pruža našoj zemlji kako na političkom tako i na ekonomskom planu. O ekonomskoj saradnji dvije prijateljske države Džaferović i Softić razgovarali su i sa najvišim zvaničnicima turskog grada Burse, izvještava bilten.

U „Parlamentu“ se mogu pročitati i izvještaji o aktivnostima naše Delegacije na prvom dijelu redovnog zasijedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE). Članovi PSVE su u Strazburu prihvatili i u usvojenu Rezoluciju PSVE o napretku procedure monitoringa uvrstili amandmane člana naše Delegacije Damira Arnauta, u kojima se BiH po prvi put poziva da, osim presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić i Finci protiv BiH“ izvrši i presude u predmetima „Pilav protiv BiH“ i „Zornić protiv BiH“.

Bilten donosi i informacije o posjeti izvjestioca Evropskog parlamenta Cristiana Dan Prede, koji je u PSBiH razgovarao sa članovima kolegija oba doma PSBiH i sa članovima Zajedničke komisije za evropske integracije. S tim u vezi, „Parlament“ izvještava i o tome da je Sekretarijat PSBiH već krajem januara 2017. godine odgovorio na sva pitanja iz Upitnika Evropske komisije koja se tiču nadležnosti najviše državne zakonodavne institucije.

Objavljena je i informacija o tome da je u februaru i martu ove godine, u okviru programa „Otvoreni parlament“, kojeg realizira Sektor za odnose s javnošću, PSBiH posjetilo 547 posjetilaca, među kojima je bilo i 146 stranih državljana iz SAD, Velike Britanije i Danske. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću