MENI
31.5.2017

Predsjedavajuća Komisije za vanjske poslove Dušanka Majkić sastala se sa ambasadorom Španije u BiH

"Predsjedavajuća Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i HercegovineDušanka Majkić razgovarala je danas u Sarajevu s ambasadorom Kraljevine Španije u BiH Juan Bosco Gimenez Sorianom o mogućnostima unapređenja parlamentarne bilateralne saradnje dvije zemlje, kao i o aktuelnoj političkoj situaciji u Španiji.

Ambasador Soriano informirao je predsjedavajuću Majkić o, kako je naveo, neustavnom djelovanju parlamenta provincije Katalonije, te o sudskom postupku koji se pred Ustavnim sudom Španije vodi protiv predsjednice parlamenta Carme Forcadell, odnosno katalonskog parlamenta zbog aktivnosti na utvrđivanju mape puta za proces katalonske secesije. Ambasador je naglasio da je proces secesije pokrenut prije tri godine, te da je zakonodavstvo Španije fleksibilno sve dok se ne narušava legitimitet i ustavni poredak zemlje.

Govoreći o Kataloniji kao jednoj od tri najrazvijenije provincije Španije, ambasador je izrazio zabrinutost zbog namjere vlasti Katalonije da nastavi sa secesionističkim aktivnostima, naglašavajući da je svako unilateralno rješenje u Španiji ili bilo gdje u svijetu za Kraljevinu Španiju potpuno neprihvatljivo.

Predsjedavajuća Majkić upoznala je ambasadora Soriana sanadležnostima Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma, kao i sa aktuelnom političkom situacijom u BiH.  

Sagovornici su potvrdili važnost unapređenja tradicionalno dobrih odnosa između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španije, kao i potrebu unapređenja međuparlamentarne saradnje, posebno na nivou srodnih komisija parlamenata dvije zemlje."  saopćeno je iz Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću