MENI
27.3.2014

Članica Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeće Evrope Borjana Krišto razgovarala sa generalnim sekretarom Vijeće Evrope


Na marginama Konferencije o provedbi Strategije Vijeće Evrope o pravima djece 2012.-2015. godine, članica Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeće Evrope (PSVE) Borjana Krišto razgovarala je danas o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH sa generalnim sekretarom Vijeće Evrope Thorbjørnom Jaglandom.

Generalni sekretar se interesirao o procesima koji se vode s ciljem provođenja Presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić i Finci protiv BiH“, odnosno postanju mogućnosti njene provedbe do održavanja Općih izbora u oktobru ove godine. Borjana Krišto je izrazila nadu da će Presuda biti provedena u što skorije vrijeme, ali i da se treba imati na umu činjenica da se ona mora provesti po načelu ustavne jednakopravnosti svih naroda i građana u BiH.

Sagovornici su se usaglasili da, imajući u vidu dosadašnje napore koji su učinjeni u provođenju ove Presude, nije potrebno tražiti krivce za dosadašnje neuspješne pregovore, nego zajednički uložiti dodatne napore s ciljem njenog skorog provođenja.

Inače, članica Stalne delegacije PSBiH u PSVE-a je poručila da će, imajući u vidu nacionalnu strukturu i političko uređenje BiH, učesnici pregovora koji nastupaju u ime hrvatskog naroda i dalje težiti rješenju koje će garantirat ustavnu jednakopravnost svih naroda u BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću