MENI
27.3.2014

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa predsjednikom Hrvatskog sabora


Članovi kolegija domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Doma naroda dr. Dragan Čović, zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Božo Ljubić i dr. Denis Bećirović kao i poslanik u Predstavničkom domu Boško Tomić razgovarali su danas sa predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom koji boravi u službenoj posjeti BiH.

U srdačnom i otvorenom razgovoru izražena je potreba za što češćim kontaktima predstavnika dvije prijateljske i susjedne države i razmjeni mišljenja o svim otvorenim pitanjima kojih, kako je konstatirano, još uvijek ima. Pozdravljajući gosta dr. Dragan Čović je izrazio uvjerenje da politički akteri u Bosni i Hercegovini put Bosne i Hercegovine doživljavaju kao evropski put i da će aktuelna nesnalaženja na tom putu uskoro biti iza nas a da će Republika Hrvatska pomoći da se problemi prevazilaze i biti vrata ka Evropskoj uniji.

Po mišljenju dr. Bože Ljubića povezivanje dvije prijateljske zemlje na svim poljima je od strateškog značaja. On je dodao da je bosanskohercegovački put na EU otežan je nekoherentnim ustavnim ustrojstvom BiH a bez obzira na tvrdnje da su za to krivi samo političari suočeni smo i sa strukturalnim problemu koji se, ipak, unutarnjim konsenzusom i uz pomoć prijatelja može prevladati.

Govoreći o odnosima parlamentaraca BiH i Hrvatske, dr. Denis Bećirović je izrazio uvjerenje da su tokom posljednje tri godine načinjeni veliki pozitivni pomaci na tom polju. Ovom prilikom on je ukazao i na lošu praksu da se o unutarnjem uređenju Bosne i Hercegovine raspravlja u parlamentima susjednih zemalja pa i nedavno u Hrvatskom saboru, što je predsjednik Leko pojasnio kao dio demokratske rasprave u Saboru i pojedinačni stavovi iza koje nisu slijedili zvanični stavovi i dokumenti te zakonodavne institucije.

Gospodin Tomić danas je rekao da je nepodijeljeno opredijeljenje BiH za priključenje Evropskoj uniji za razliku od puta ka NATO oko kojeg ima različitih stavova. Međutim, on je rekao i da će se i to pitanje riješiti po demokratskoj proceduri i, ujedno, zamolio da se Hrvatski sabor pokuša utjecati na rješenje oko 60.000 radnika iz BiH koji su tokom ratnih zbivanja u Hrvatskoj ostali bez radnog mjesta i danas imaju nepovezan radni staž.

Predsjednik Sabora Josip Leko, još jednom je ponovio da Hrvatska želi odnose sa BiH razvijati na bazi evropskog partnerstva potcrtavajući činjenicu da ulaskom u punopravno članstvo u EU Hrvatska nije otišla sa jugoistoka Evrope niti to mijenja njene temeljne odnose sa susjednima. On je dodao da je naravno postoje otvorena pitanja između dvije prijateljske zemlje ali i snažna upućenost jednih na druge i volja da se ona na najbolji način otklanjaju. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću