MENI
28.3.2014

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Dušanka Majkić učestvuje u radu seminara o malom oružju i lakom naoružanju


U organizaciji Parlamentarnog foruma za malo oružje i lako naoružanje (SALW) i Narodne skupštine Republike Srbije, u Beogradu se 27. i 28. marta 2014. godine održava Seminar za predstavnike parlamenata na temu: „Uloga parlamenata u smanjenju izazova i problema vezanih za malo oružje i lako naoružanje - iskustva iz prošlosti i novi izazovi“, na kojem je u ime Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) učešće uzela predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PS BiH Dušanka Majkić.

Prvog dana seminara, u kojem su se učesnicima obratili predstavnici Parlamentarnog foruma za SALW i predstavnici Narodne skupštine Republike Srbije, vođene su rasprave o ulozi parlamenata u nadzoru izvoza naoružanja, dobrim praksama i programima uništavanja i odlaganja municije, malog oružja i lakog naoružanja, tokom kojih su su prezentirana iskustva Crne Gore i Republike Albanije po ovoj problematici.

Tokom današnje sesije razgovarano je o novim mogućnostima u rješavanju problematike viškova municije u zemljama Zapadnog Balkana, a predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PS BiH Dušanka Majkić prezentirala je učesnicima Seminara „Inovativni pristup u provođenju parlamentarnog nadzora u sektoru odbrane i kroz projekat EXPLODE – Uništavanje eksplozivnih ubojnih sredstava i zaostataka rata“, projekta koji se implementira u partnerstvu Ministarstva odbrane BiH, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Misije OSCE-a u BiH, a koji je finansiran iz Instrumenta za stabilnost (IfS) Evropske unije u BiH u iznosu od 3,85 miliona EUR-a.

Majkić je, između ostalog, u svom izlaganju istakla da se projekat realizira uz povećanu transparentnost, unapređenje kvaliteta donošenja i implementacije odluka, kao i provedbi aktivnosti, te poboljšanju saradnje Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PS BiH, UNDP, OSCE i Ministarstva odbrane BiH u realizaciji ovog projekta, te da parlamentarni nadzor nad provođenjem aktivnosti Projekta EXPLODE predstavlja jednu od najznačajnijih inovacija u definiranju upravljačke strukture UNDP-ovih projekata iz oblasti odbrane i sigurnosti.

U radu Seminara, pored zemalja članica Parlamentarnog foruma, učestvuju i eksperti te predstavnici međunarodnih i nevladinih organizacija koje se uže bave ovom problematikom. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću