MENI
28.3.2014

Rukovodstvo Zajedničke komisije za evropske integracije PS BiH na Interparlamentarnom seminaru: „Uloga parlamenata u procesu pregovora o pristupanju EU“


Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Halid Genjac i zamjenica predsjedavajućeg Komisije Vesna Krstović - Spremo učestvovat će na Interparlamentarnom seminaru na temu: „Uloga parlamenata u procesu pregovora o pristupanju EU“, koji se u organizaciji Evropskog parlamenta i Regionalnog sekretarijata za parlamentarnu saradnju u Jugoistočnoj Evropi 31. marta i 1. aprila održava u Sofiji, Republika Bugarska.

Tokom prvog dana seminara, na kojem će učešće uzeti članovi parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope, pretpristupnih zemalja EU, kao i zemalja punopravnih članica EU-a, te predstavnici Evropskog parlamenta, između ostalog raspravljat će se o godišnjim izvještajima o napretku kao instrumentima parlamentarnog nadzora, zatim razvoju potrebnih struktura i mehanizama u svjetlu priprema parlamenata za pregovore o pristupanju, kao i razmjenu najboljih praksi i informacija između parlamenata u regionu s parlamentom EU: twinning i interparlamentarni programi i saradnje (COSAC, COSAP).

Drugi radni dan seminara planiran je za prezentaciju analize parlamentarnog i građanskog uključivanja društva u procese pregovora za priključenje EU vođenih od strane Hrvatske, Crne Gore i Islanda, kao i uloge nacionalnih parlamenata u usklađivanju zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, te Strategije proširenja Komisije u smislu izazova procesa pristupanja i uloge nacionalnih parlamenata u ovom procesu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću