MENI
8.4.2014

Povodom Svjetskog dana Roma zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović primio delegaciju romskih zajednica u BiH


“Uprkos nastojanjima i različitim društvenim akcijama, Romi trpe nepravdu u brojnim zemljama svijeta. Njihov položaj nije se bitno promijenio i i dalje se radi o segregiranoj grupi kojoj treba pomoć jer je slabijeg obrazovnog i imovnog stanja, i koja je zapostavljena. To se dešava uprkos Općoj deklaraciji o ljudskim pravima UN-a, koja u svom prvom članu decidno navodi da se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima, da su obdarena razumom i sviješću pa jedna prema drugima trebaju postupati u duhu bratstva.
Predrasude prema Romima dovode do njihove sistemske diskriminacije u svim područjima društvenog života: od obrazovanja do zdravstvene i socijalne zaštite, te zapošljavanja. Svjedoci smo, pri tome, da romska djeca imaju bitno slabije šanse postići uspjeh u životu i zato su posebno važna nastojanja usmjerena na zaštitu prava upravo najmlađih pripadnika romske zajednice, kako bi im se osigurala dostupnost odgoja i obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite te svih ostalih prava. Moramo biti svjesni da i briga o njegovanju kulture, jezika i običaja Roma, određuje stepen tolerancije i demokratičnosti društva u kojem živimo.

Ovo je, između ostalog, rekao zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dr. Denis Bećirović na prijemu koji je u povodu 8. aprila Svjetskog dana Roma uprličio za predstavnike više romskih udruženja.
- Izgradnja i razvoj društva utemeljenog na demokratskim vrijednostima i slobodama te zaštiti ljudskih i manjinskih prava je općeprihvaćeni međunarodni standard kojemu teže najrazvijenije države svijeta. Da on ne bi ostao tek slovo na papiru važno je da svaki član društva, svaki građanin, te opće vrijednosti prepozna kao svoj osobni cilj i ljudsku obavezu u svakodnevnom životu., naveo je dr. Denis Bećirović.

Inače, članovi Vijeća nacionalnih manjina FBiH mr. sc. Mehmed Mujić inače i potpredsjednik Svjetskog saveza Roma i Mehmed Suljić, član Odbora Roma BiH Sabahudin Tahirović, predsjednik Udruženja Roma Zavidovići Muhamed Tahirović i predstavnik Udruženja Roma Sarajevo Muhamed Hasanović, danas su upoznali dr. Bećirovića sa cijelim spektrom problema u obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvu i ostvarivanju socijalnih prava sa kojima se Romi Bosne i Hercegovine svakodnevno susreću i zamolili za podršku u naporima da se stanje popravi na svim nivoima, od lokalnog do državnog. Gosti su se ujedno zahvalili dr. Bećiroviću za prvi prijem koji im je upriličen u Parlamentarnoj skupštini BiH u postdejtonskoj BiH kao i na njegovom dosljednom zalaganju na zaštiti ljudskih prava uključujući svakako i prava nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine.

Na kraju sastanka dr. Bećirović je građanima Bosne i Hercegovine romske nacionalnosti čestitao Svjetski dan Roma uz želju da ga provedu u radosti, miru i ljubavi, u krugu porodice i prijatelja. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću