MENI
10.4.2014

Održana 15. sjednica Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije


Komisija za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) razmatrala je na 15. sjednici Informaciju o postupanju Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u vezi sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH.
Nakon rasprave, Komisija je usvojila zaključak kojim je pozvala Agenciju i Centralnu izbornu komisiju, kao Zakonom utvrđenе subjektе, da što prije implementiraju odredbe člana 9., stav (6) i (7) Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa BiH („Službeni glasnik BiH“, broj: 87/13), te da, u skladu sa odredbama ovog Zakona, izvrše međusobnu primopredaju poslova i osoblja, koju su ove dvije institucije bile dužne izvršiti u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu Zakona.

Komisija је u zaključku, također, podsjetila navedene institucije da neizvršavanje zakonskih odredbi predstavlja krivično djelo i pozvala ih da poslove iz svoje nadležnosti izvrše u najkraćem mogućem roku, kako bi se što hitnije ispoštovale odredbe Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa BiH.

Pored navedenog, Komisija je primila k znanju i Informaciju o planiranim aktivnostima u vezi sa izradom Strategije za borbu protiv korupcije za period od 2015. do 2019. godine, čiji je predlagač
Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, u okviru koje je, kao predstavnika Komisije u interresornoj radnoj grupi koja će raditi na izradi ove Strategije, imenovala člana Komisije Mirsada Abazovića.

Za narednu sjednicu odgođena je rasprava o Izvještaju o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za 2013. godinu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću