MENI
15.4.2014

Okončana 65. sjednica Predstavničkog doma



Na 65. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) poslanici su usvojili zaključak kojim su zadužili Vijeće ministara BiH da u roku od deset dana pripremi Prijedlog zakona o smanjenju javne potrošnje, uključujući plaće i naknade, kako bi Predstavnički dom PS BiH odlučivao o prijedlozima poslanika koji se odnose na smanjenje plaća i naknada.

S tim u vezi odloženo je izjašnjavanje o zahtjevu poslanika Nike Lozančića za razmatranje Prijedloga okvirnog zakona o ograničenjima u raspolaganju javnim sredstvima u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku zatim o Prijedlogu zakona o utvrđivanju visine plaće zaposlenih u institucijama BiH u drugom čitanju, čiji je predlagač poslanik Milorad Živković, kao i o inicijativi poslanika Denisa Bećirovića s nastavka 63. sjednice Predstavničkog doma, koja glasi: “Zadužuje se Zajednička komisija za administrativne poslove PS BiH da u što kraćem roku usvoji akte kojima se: a) ukidaju paušali profesionalno zaposlenim poslanicima i delegatima u PS BiH, b) smanjuju plaće poslanicima i delegatima u PS BiH, c) smanjuju naknade materijalnih i drugih troškova poslanika i delegata u PS BiH. S obzirom na tešku socijalno-ekonomsku situaciju u BiH, pozivam Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH da također pristupe smanjenju plaća i drugih povlastica. Smatram kako bi bilo korisno da tako ušteđena sredstva usmjerimo na formiranje Fonda za stipendiranje nadarenih studenata i učenika u BiH“.

Odloženo je, također, izjašnjavanje i o inicijativi poslanika Ante Domazeta s nastavka 63. sjednice Predstavničkog doma, koja glasi: „Paralelno ili nezavisno od promjene zakonskih propisa kojima se reguliraju plaće i primanja poslanika i drugih zvaničnika na svim nivoima vlasti u BiH, kao čin kolektivnog ili individualnog odlučivanja, usvoje odluke o odricanju od određenih prava za koja smatramo da su u sadašnjim društvenim okolnostima neprihvatljiva kao oblik privilegija u društvu. O tim odlukam bilo bi razumno obavijestiti javnost", kao i o inicijativi poslanika iz Kluba SDA s nastavka 63. sjednice Predstavničkog doma, koja glasi: „Traži da Zajednička komisija za administrativne poslove, u skladu sa zahtjevima građana, ali i ranijim inicijativama nekih poslanika, odmah smanji kako plaće tako i sve privilegije poslanika i delegata u PSBiH “.

Po hitnom postupku usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Usvojeni su, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH i Prijedlog zakona o elektronskom dokumentu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Na usaglašavanje Kolegiju upućen je zahtjev poslanika Nike Lozančića za razmatranje Prijedloga okvirnog zakona o olakšicama za zapošljavanje mladih osoba u BiH po hitnom postupku.

Usvojen je zahtjev poslanika Nermine Zaimović Uzunović i Asima Sarajlića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku, ali je Prijedlog zakona, nakon glasanja u kojem nije postignuta entitetska većina, upućen na usaglašavanje Kolegiju.

Odgođeno je izjašnjavanje, u drugom čitanju, o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o graničnoj kontroli, predlagača Vijeća ministara BiH. Usvojen je zaključak kojim se zadužuje Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH da razmotri proizvodi li usvojeni amandman I na Prijedlog zakona unutarnji nesklad ili sadrži pravno-tehničke greške, odnosno da li data definicija u amandmanu obuhvata samo stranu ili i stranu i domaću putnu ispravu kako bi trebalo biti, te da, u vezi s tim, predloži nužne ispravke.

Nije usvojen, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom, čiji je predlagač poslanik Mirsad Đugum. Prijedlozi zaključaka poslanika Denisa Bećirovića u vezi sa ovim Prijedlogom zakona upućeni su nakon glasanja u kojem nije postignuta entitetska većina, na usaglašavanje Kolegiju.

Nije usvojen, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH, predlagača Vijeća ministara BiH.

Nije usvojen Prijedlog rezolucije o provjeri porijekla imovine, predlagača poslanika Denisa Bećirovića.

Usvojen je Izvještaj o obavljenoj reviziji učinka FIPA-e u privlačenju stranih investicija u BiH.

Usvojen je Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi BiH za 2013. godinu. S tim u vezi, usvojen je i zaključak kojim se Vijeće ministara BiH zadužuje da razmotri mjere koje bi omogućile hitna dodatna sredstva, u skladu sa novim Pravilnikom o unutarnjoj organizaciji Ureda za razmatranje žalbi. Novi Pravilnik predviđa povećani broj osoblja u odnosu na postojeći broj zaposlenih, što bi trebalo da omogući uspostavljanje adekvatne organizacijske strukture s ciljem stvaranja efikasnijeg sistema interne kontrole. Također, usvojen je i zaključak u kojem se Vijeće ministara BiH zadužuje da predloži izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama kojim će se osigurati kontinuirano odlučivanje o svim podnesenim žalbama, te osigurati uvjeti za rad Ureda za razmatranje žalbi u sjedištima i ispostavama u Banjoj Luci i Mostaru.

Usvojen je Izvještaj o radu i finansijski izvještaj Agencije za poštanski saobraćaj BiH za 2013. godinu. Usvojen je zaključak kojim se traži od Ureda za reviziju institucija BiH da dostavi pregled svih troškova zakupa poslovnih prostora za smještaj institucija BiH za 2013. godinu.

Danas su usvojeni izvještaji o radu za 2013. godinu stalnih komisija Predstavničkog doma PS BiH i izvještaji o radu za 2013. godinu zajedničkih komisija oba doma PS BiH. (prilog 1)

Usvojen je Izvještaj o radu Istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje eventualnih nepravilnosti i zloupotreba i stanja u Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UNO BiH). S tim u vezi, usvojen je zaključak u kojem se navodi da je Predstavnički dom PS BiH konstatirao da ima sasvim dovoljno indicija koje ukazuju na to da je UNO BIH u određenoj mjeri opterećena nezakonitim radnjama i kriminalnim aktivnostima. Uvažavajući značaj Uprave za funcioniranje budžeta na svim nivoima vlasti, Predstavnički dom PS BiH u zaključcima traži od svih nadležnih institucija hitno poduzimanje mjera iz svoje nadležnosti kada je u pitanju Uprava za indirektno oporezivanje BiH. Predstavnički dom PS BiH traži i od Vijeća ministara BiH da, u roku od 30 dana, održi tematsku sjednicu o UNO BiH s posebnim naglaskom na kadrovska pitanja, način zapošljavanja, unutarnju reviziju i javne nabavke, a uvažavajući već utvrđene stavove i poduzete radnje drugih tijela (nalaz revizora, podignute optužnice i poduzete istrage Tužilaštva i SIPA-e protiv pojedinih rukovodilaca). Vijeće ministara BiH o poduzetim mjerama o ovim pitanjima treba odmah obavijestiti Predstavnički dom PS BiH, zaključeno je na današnjoj sjednici Doma. Na kraju, zaključeno je da Predstavnički dom PS BiH, s obzirom na stanje u Upravi, na značaj institucije, te na težinu optužbi, financijske iznose, interes javnosti, kao i na špekulacije o zaštitnicima kriminalnih aktivnosti, traži hitnu reakciju Tužilaštva BiH. Također, traži se i hitno obavještavanje Predstavničkog doma PS BiH o poduzetim mjerama i radnjama, kao i obavještavanje najšire javnosti (u skladu sa zakonom), s obzirom na špekulacije u javnosti o „čuvanju predmeta u ladicama“. Usvojen je i zaključak kojim Predstavnički dom PS BiH traži da Vijeće ministara BiH utvrdi i u roku od 60 dana dostavi u parlamentarnu proceduru Zakon o parlamentarnim istragama.

Predstavnički dom PS BiH potvrdio je Odluku Predsjedništva BiH o učešću kontigenta Oružanih snaga BiH u multinacionalnoj integriranoj stabilizacijskoj misiji Ujedinjenih naroda u Republici Mali.

Dom je razrješio Vladu Rogića s dužnosti zamjenika direktora Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH, a nije prihvatio ostavku poslanika Darka Babalja na mjesto člana u Interresornoj radnoj grupi za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Nije usvojena inicijativa poslanika Bože Ljubića koja glasi: „ U skladu s proklamiranim prioritetom vanjske politike Bosne i Hercegovine – članstvo u Evropskoj uniji – i aktuelnim, nažalost, našim neuspješnim koracima prema ostvarenju tog cilja, pokrećem inicijativu da Vijeće ministara BiH hitno pripremi informaciju i osigura prijevod rezolucije Evropskog parlamenta kako bi se, na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma, mogli upoznati sa sadržajem i preporukama Evropskog parlamenta za ubrzanje našeg puta prema EU “.

Na sjednici je data saglasnost za ratificiranje nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora (prilog 2). (kraj)

Prilozi:

Na 65. sjednici usvojeni su izvještaji o radu za 2013. godinu:  
  • Izvještaj o radu Ustavnopravne komisije za 2013. godinu
  • Izvještaj o radu Komisije za vanjske poslove za 2013. godinu
  • Izvještaj o radu Komisije za vanjsku trgovinu i carine za 2013. godinu
  • Izvještaj o radu Komisije za finansije i budžet za 2013. godinu
  • Izvještaj o radu Komisije za saobraćaj i komunikacije za 2013. godinu,
  • Izvještaj o radu Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova za 2013. godinu
  • Izvještaj o radu Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH za 2013. godinu
  • Izvještaj o radu Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH za 2013. godinu
  • Izvještaj o radu Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj za 2013. godinu,
  • Izvještaj o radu Zajedničke komisije za evropske integracije za 2013. godinu
  • Izvještaj o radu Zajedničke komisije za administrativne poslove za 2013. godinu
  • Izvještaj o radu Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku za 2013. godinu, 


Na 65. sjednici je data saglasnost za ratificiranje:

  1. Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Republike Albanije o uzajamnoj pomoći po pitanjima carine
  2. Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske komisije u vezi s višekorisničkim programom za TEMPUS 2013 u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći,
  3. Sporazuma između Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Ministarstva nacionalne odbrane Narodne Republike Kine o osiguranju besplatne vojne pomoći Narodne Republike Kine za Bosnu i Hercegovinu
  4. Dopune br. 3. Sporazumu o finansiranju u vezi s nacionalnim programom za Bosnu i Hercegovinu - dio II. u okviru IPA-ine komponente pomoći u tranziciji i jačanju institucija za 2008. godinu,
  5. Dopune br. 1. Sporazuma o finansiranju o državnom programu za Bosnu i Hercegovinu u okviru IPA komponente za pomoć u tranziciji i izgradnji institucija za 2012. godinu
  6. Dopune br. 1 Sporazuma o finansiranju koji se odnosi na horizontalni program o nuklearnoj sigurnosti i zaštiti od zračenja u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći za 2011. godinu,
  7. Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Turske o pravnoj pomoći u krivičnim stvarima
  8. Ugovora o izručenju između Bosne i Hercegovine i Republike Turske
  9. Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo i Evropske investicione banke – Tehnička pomoć za vjetropark na području Vlašića, Travnik-BiH
  10. Protokola između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije o osnivanju i funkcionisanju zajedničkog centra za policijsku saradnju
  11. Protokola između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore o saradnji u oblasti forenzičkih ispitivanja i vještačenja
  12. Provedbenog protokola između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Savezne Republike Njemačke o provođenju Sporazuma između Evropske zajednice i Bosne i Hercegovine o readmisiji lica koja borave bez dozvole
  13. Regionalne konvencije o Pan-euromediteranskim povlaštenim pravilima porijekla robe

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću