MENI
24.4.2014

Stalna delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana učestvuje na sastanku Komiteta za dijalog između civilizacija i ljudska prava


Komitet za ljudska prava i dijalog između civilizacija Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM), započeo je danas u turskom gradu Antaliji dvodnevno zasjedanje, na kojem će se raspravljati o trgovini ljudima, savremenom ropstvu i posljedicama koje trpe žene i djeca zbog raseljavanja u toku sukoba. U radu komiteta učestvuju članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Mediterana Šemsudin Mehmedović, Mladen Ivanković- Lijanović i Ognjen Tadić.

U obraćanju članovima Komiteta, turski ministar za odnose sa EU Mevlut Cavusoglu, istakao je da je dijalog između civilizacije danas potreban više nego ikada do sada.
- Niti jedna od zemalja Mediterana ne može djelovati sama na ovom polju, a što potvrđuju iskustva sa dosadašnjim sukobima u Egiptu, Siriji, Bliskom istoku, na Balkanu, pa i danas u Ukrajini. Faktički čitav svijet je u konfliktu i više nego ikada do sada moramo djelovati zajedno na njihovom rješavanju, a u čemu parlamentarci imaju nezamjenjivu ulogu", zaključio je Cavusoglu.

Članovi delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine su u svom izlaganju istakli značaj otvorenog, sistematičnog i strpljivog pristupa otklanjanju trauma koje kod stanovništva proizvode sukobi, posebno uzimajući za primjer postkonfliktno iskustvo u zemljama koje se nalaze na jugo-istoku Evrope.

Prisutnima su se obratili i predsjedavajući PAM-a, italijanski senator Francesco Amoruso, visoki predstavnik Ujedinjenih nacija za Alijansu civilizacija Nasir Abdelaziz Naser, gradonačelnik Antalije Menderes M. Tevfik Turel i guverner Antalije Sebahatin Ozturk.

Komitet sutra nastavlja zasjedanje raspravom o budućem angažiranju Parlamentarne skupštine Mediterana u vezi sa zaštitom ljudskih prava u ovom dijelu svijeta. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću